Quantcast

ΗΠΑ: Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν αύριο, Τρίτη, Γερουσία και Βουλή για το Ιράν

Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα ενημερώσουν αύριο Τρίτη το απόγευμα (τοπική ώρα) τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το Ιράν, ανέφεραν βοηθοί βουλευτών, έπειτα από έντονα αιτήματα των μελών του Κογκρέσου για ενημερώσεις μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ενημερώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ και έναν εκπρόσωπο των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφεραν οι πηγές.

Οι βοηθοί τόνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια ενημέρωση της Γερουσίας αναμενόταν για την Τρίτη, αλλά λεπτομέρειες για τη συνάντηση στη Βουλή δεν είχαν ακόμη καθοριστεί.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη έχουν αυξηθεί εκ νέου εδώ και περίπου δέκα ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ιρανικές «απειλές» προς αυτές.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ πλέον απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ να απαντά σήμερα στις απειλές Τραμπ λέγοντας πως οι «γενοκτονικοί χλευασμοί» του Αμερικανού προέδρου «δεν θα τελειώσουν το Ιράν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ψυχολογικού πολέμου, ένας πύραυλος έπεσε χθες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μία οχυρωμένη περιοχή στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι έδρες της ιρακινής κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και τα κτίρια που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές, ανάμεσά τους και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.