Quantcast

Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών από την Καμπούλ επαναλήφθηκαν σήμερα έπειτα από αρκετές ώρες διακοπής τους λόγω του κορεσμού ορισμένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, κυρίως στο Κατάρ, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου

"Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν και οι αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις με προορισμό το Κατάρ και άλλα μέρη αναχωρούν, και άλλες πτήσεις αναχωρούν με προορισμό την Καμπούλ αυτή την στιγμή που σας μιλώ", δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, του αμερικανικού γενικού επιτελείου. Διευκρίνισε ότι ορισμένες πτήσεις θα κατευθυνθούν στη Γερμανία όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις.

Ο υποστράτηγος του στρατού ξηράς Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ότι οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες στη Γερμανία, συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, για τη βοήθειά της σε αυτή την "παγκόσμια" προσπάθεια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα που φρουρούν την επιχείρηση εκκένωσης είναι σε θέση να βοηθούν ορισμένους Αμερικανούς να φθάσουν μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ απ' έξω από την περίμετρό του όπου βρίσκονται.

Νωρίτερα, η αμερικανική βάση στο Κατάρ έχει κορεστεί από τους εκκενωθέντες

"Υπήρξε μια μεγάλη χρονική περίοδος σήμερα, 6 με 7 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμιά αναχώρηση", ώστε να μπορέσουν γίνουν προετοιμασίες (σε εγκαταστάσεις) για να γίνουν δεκτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από την Καμπούλ, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Νταν ΝτεΒό, της στρατιωτικής διοίκησης αρμόδιας για τις αερομεταφορές, Air Mobility Command.

Από το μεσημέρι, ο ρυθμός είναι πολύ πιο αργός", παραδέχτηκε.

Το πρόβλημα, εξήγησε, "είναι να φύγουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν με προορισμό τις Ενδιάμεσες Βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (ISBS), ειδικότερα στο Κατάρ και στο Κουβέιτ.

Ο στρατηγός Ντεβό επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα ήταν η "διαχείριση της χωρητικότητας" σε αυτές τις στρατιωτικές βάσεις που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες να δεχτούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίθηκε για την γραφειοκρατική του διαχείριση της κρίσης, με χιλιάδες ηλικιωμένους και παιδιά να περιμένουν για μέρες σε επισφαλείς συνθήκες τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τις ενδιάμεσες βάσεις για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Μαρτυρίες Αφγανών που έφυγαν τη χώρα και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής μέσα σε υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για αεροσκάφη για τρεις ή περισσότερες νύχτες στη σειρά μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη και διαθέτοντας πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.