Quantcast

ΗΠΑ: Ο Πομπέο κατηγορεί για πολιτικό «ερασιτεχνισμό» τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το ηγετικό μέλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία Μπομπ Μενέντεζ για «ερασιτεχνισμό» επειδή έθεσε το ερώτημα αν ο Πομπέο παραβίασε ένα νόμο που περιορίζει τις πολιτικές δραστηριότητες των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν εντόπισε αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Σε μία επιστολή του προς τον γερουσιαστή Μενέντεζ, τον κορυφαίο Δημοκρατικό στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης τους δημοσιογράφους για «συκοφαντία» επειδή αναφέρθηκαν στο αίτημα του γερουσιαστή για διεξαγωγή έρευνας από το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ (OSC).

Η αναφερόμενη υπηρεσία διεξάγει έρευνες σχετικά με την παραβίαση ή μη του νομικού πλαισίου (1939 Hatch Act) που απαγορεύει την εμπλοκή των ομοσπονδιακών αξιωματούχων σε πολιτικές δραστηριότητες κατά την επίσημη άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Μενέντεζ είχε ζητήσει τον Οκτώβριο από το OSC να διερευνήσει τη νομιμότητα τριών επίσημων επισκέψεων που είχε πραγματοποιήσει ο Πομπέο στο Κάνσας που είναι η Π,ολιτεία της καταγωγής του, την περίοδο που δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Πομπέο, που είναι πρώην μέλος της Βουλής, εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε χθες αντίγραφο της επιστολής του Πομπέο προς τον Μενέντεζ.

Παράλληλα, δημοσιοποίησε μία επιστολή του OSC προς τον Πομπέο με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2020, στην οποία το γραφείο ανέφερε πως σύμφωνα με τα ευρήματά του, «δεν υπάρχουν αποδείξεις» ότι ο Πομπέο παραβίασε την αναφερόμενη νομοθεσία.

Ο Πομπέο έγραψε ότι ο Μενέντεζ φάνηκε να μην αναγνωρίζει το εύρημα αυτό σε πρόσφατη συνέντευξη και πως ο ίδιος ήθελε να καταστήσει σίγουρο ότι ο γερουσιαστής είχε ενημερωθεί σχετικά.

«Η απάντηση του OSC στον ερασιτεχνισμό σας ξεκαθαρίζει ότι η συνεχιζόμενη προσπάθειά σας να πολιτικοποιήσετε θεμιτές και σημαντικές διπλωματικές δραστηριότητες και δραστηριότητες εθνικής ασφάλειας, ήταν άνευ αξίας» έγραψε ο Πομπέο στην επιστολή του.