Quantcast

ΗΠΑ: Ο Σάντερς αλλάζει πρόσωπα στην προεκλογική του εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο Μπέρνι Σάντερς που βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών απέλυσε τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας στο Νιου Χάμσαϊρ, μετά από τον αυξανόμενο εκνευρισμό των οπαδών του, που υποστήριξαν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες τους, για την ενδεχόμενη απώλεια του προκριματικού κύκλου που διεξάγεται στην ίδια πολιτεία, σχολιάζει το POLITICO.

Περισσότερα από 50 μέλη της διοικούσας επιτροπής της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς στο Νιου Χάμσαϊρ δεν έκρυβαν χθες το απόγευμα την χαρά τους, όταν έμαθαν πως ο Τζο Κεάζο θα έχει πλέον νέα καθήκοντα στην Μασαχουσέτη, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονταν στην αίθουσα της επιτροπής.

Την είδηση έκανε γνωστή ο νέος διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερ στο Νιου Χάμσαϊρ, Σάνον Τζάκσον που ήταν υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής του γερουσιαστή, στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν για το Κογκρέσο τον περασμένο Νοέμβριο.

“Οι άνθρωποι που βοήθησαν τον Μπέρνι να εκλεγεί εδώ την τελευταία φορά, ήξεραν κι αισθάνθηκαν ότι κάτι ήταν πολύ διαφορετικό κι όχι το καλύτερο,” δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής που βρίσκονταν στην συνάντηση που έγινε χθες το απόγευμα.

“Γνωρίζουμε την πολιτεία μας, γνωρίζουμε τις κομητείες μας και βλέπουμε τι κάνουν οι άλλες προεκλογικές εκστρατείες. Δεν ήμασταν χαρούμενοι με αυτά που βλέπαμε,” πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η αναδιοργάνωση στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς στο Νιο Χάμσαϊρ έγινε καθώς μερικοί προοδευτικοί ψηφοφόροι στην ίδια πολιτεία θεωρούν ότι η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν που βρίσκεται στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων -μετά τον Τζο Μπάιντεν- είναι καλύτερη επιλογή από τον Σάντερς, ως προς το ενδεχόμενο μίας προεδρικής νίκης κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία διάσκεψη των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε στο Νιου Χάμσαϊρ πριν από μία εβδομάδα, ένας σημαντικός αριθμός πολιτειακών εκπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα που είχε ψηφίσει τον Σάντερς το 2016, δήλωσαν ότι πλέον μετακινήθηκαν προς την Γουόρεν, υποστηρίζοντας την προεδρική υποψηφιότητά της.

Ακόμη και μέλη της διοικούσας επιτροπής της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, που αποτελούν τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του, δήλωσαν ότι κοιτούν προς την Γουόρεν.

Οι δημοσκοπήσεις στην αναφερόμενη πολιτεία δείχνουν μία σκληρή μάχη μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων στο Νιου Χάμσαϊρ, καθώς ο Σάντερς προηγείται με 22%, ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν με 21,5%, ενώ ακολουθεί η Γουόρεν με 19,3%, σύμφωνα με το μεσοσταθμικό ποσοστό που λαμβάνουν οι υποψήφιοι στις δημοσκοπήσεις (Real Clear Politics).

Ένας σύμβουλος του Σάντερς έδωσε μία άλλη εξήγηση για την μετακίνηση του Τζο Κεάζο στην Μασαχουσέτη, που είναι η πολιτεία στην οποία εκλέγεται η Γουόρεν.

Η αλλαγή αυτή στα καθήκοντα των προσώπων εντός της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, είναι μία από τις αλλαγές που έγιναν κατά την τελευταία εβδομάδα.

Η προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς διέκοψε την συνεργασία της με τον υψηλόβαθμο σύμβουλο Κουρτ Έρενμπεργκ που θεωρείται ένας σημαντικός τοπικός ακτιβιστής, που ήταν μαζί με τον Σάντερς από την έναρξη της προσπάθειάς του .

“Από την αρχή υπήρξε μία σημαντική διαφωνία για το πως πρέπει να γίνει μία επιτυχής εκστρατεία για τον προκριματικό κύκλο στο Νιου Χάμσαϊρ,” δήλωσε ο Έρενμπεργκ. “Υπήρξε σημαντική διαφωνία,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Έρενμπεργκ είχε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση του Σάντερς στο Νιου Χάμσαϊρ, καθώς τον βοήθησε αποφασιστικά για να πραγματοποιήσει ομιλίες του σε ομάδες και συνδικάτα εργαζομένων σχεδόν για μία δεκαετία.

Ο ίδιος ήταν πολιτικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς στο Νιου Χάμσαϊρ το 2016.

Ο Σάντερς νίκησε την Χίλαρι Κλίντον με διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων. Η εξέλιξη αυτή τον βοήθησε να οργανώσει έναν προεκλογικό αγώνα διάρκειας πέντε μηνών.

Ο Μπεν Κόλινγκς άρχισε επίσης την δράση του, ως υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς στο Μέιν, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένας βοηθός του Σάντερς δήλωσε ότι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του, αλλά και ηγετικά στελέχη προστέθηκαν στα επιτελεία του ανεξάρτητου γερουσιαστή, στην Οκλαχόμα, στο Κολοράντο, στην Μινεσότα, αλλά και στην Μασαχουσέτη.

Ο Άρι Ράμπιν-Χαβτ και η Αριάνα Τζόουνς προήχθησαν σε αναπληρωτές διευθυντές της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς.

Οι αλλαγές προσώπων και καθηκόντων στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την πολιτική δυναμική του στις πολιτείες που θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι προκριματικοί κύκλοι για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου στο Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με την προεκλογική του εκστρατεία. Η Μασαχουσέτη είναι μία από αυτές τις πολιτείες.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, Φέιζ Σακίρ δήλωσε χθες ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο Νιου Χάμσαϊρ.