Quantcast

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιμένει στη σύγκρουση, ο Μπάιντεν δίνει τον τόνο των επιθέσεων

Μια «απειλή» για τις ΗΠΑ, ένας πρόεδρος που «πρόδωσε» τη χώρα του: με πρώτο τον Τζο Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί δημιουργούν μέτωπο εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, υπό την απειλή παραπομπής του, επέλεξε την πλήρη σύγκρουση.

Ο Τραμπ «καταπατά το Σύνταγμα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου εκατομμυριούχου στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Για να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη δημοκρατία μας, τις θεμελιώδεις αρχές μας, πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία για την αποπομπή του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν από το Νιού Χάμσαϊρ, υπογραμμίζοντας στην προεκλογική του ομιλία ότι ο Τραμπ «πρόδωσε» την πατρίδα του και αποτελεί «απειλή».

«Αξιολύπητο», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε tweet του.

Η έκβαση της συνταγματικής κρίσης που ξεκινά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον Τραμπ, όμως θα αποτελέσει και δοκιμασία για τους αμερικανικούς, δημοκρατικούς θεσμούς.

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρη: να μπλοκάρει όλα τα αιτήματα, να προσπαθήσει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ότι η εν εξελίξει διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο από ένας πολιτικός ελιγμός και να την εκμεταλλευθεί ώστε να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, το 51% των ψηφοφόρων πλέον επιθυμεί την αποπομπή του Τραμπ, έναντι 42% τον Ιούλιο. Εξάλλου και το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων που έχουν την ίδια άποψη έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι Δημοκρατικοί που δεν κάνουν τίποτα ασχολούνται με ένα μόνο πράγμα: να βλάψουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον πρόεδρο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter χθες Τετάρτη το πρωί. «Το καλό νέο είναι ότι ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!!!».

Σε οκτασέλιδη επιστολή του προς το Κογκρέσο ο δικηγόρος της προεδρίας Πατ Σιπολόνι το ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα συμμετάσχει σε μια «κομματική και αντισυνταγματική» έρευνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Στένι Χόιερ, ο οποίος υπενθύμισε «ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ακόμη και ο πρόεδρος Τραμπ», αυτή η επιστολή δεν αλλάζει τίποτα στην υπόθεση. «Οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα γεγονότα και η Βουλή δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες να ρίξει φως στη συμπεριφορά του προέδρου», τόνισε.

Η αντιπαράθεση αναμένεται γρήγορα να περάσει στο δικαστικό πεδίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε εξάλλου χθες ότι «πιθανόν» θα καταλήξει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όμως «η παραπομπή» είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση πολιτικής βούλησης και ο τρόπος που θα την αντιληφθεί η κοινή γνώμη τη διαδικασία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί, που συχνά δυσκολεύονται να βρουν μια καλή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τον προκλητικό Τραμπ, προσπαθούν να δείξουν ότι η ουκρανική υπόθεση είναι διαφορετική από τα άλλα σκάνδαλα για τα οποία έχει κατηγορηθεί μέχρι τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στο επίκεντρο

Το να εμποδίσει το Κογκρέσο να προχωρήσει με την έρευνά του ενδέχεται να αποτελεί παρακώλυση της δικαιοσύνης, τονίζουν οι Δημοκρατικοί, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους ξεκίνησε το 1974 η έρευνα για παραπομπή του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Ήδη χθες ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εμποδίσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκόρντον Σόντλαντ να προσέλθει για να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Σόντλαντ είχε πάει στην Ουάσιγκτον από τις Βρυξέλλες εθελοντικά όμως ενημερώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής της Βουλής.

Οι επικεφαλής των τριών επιτροπών της Βουλής που εξετάζουν την υπόθεση έστειλαν κλήτευση στον Σόντλαντ ώστε να καταθέσει ενώπιων τους στις 16 Οκτωβρίου και να τους παραδώσει τα έγγραφα τα οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να τους δώσει.

Εξάλλου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να έχουν αύριο Παρασκευή την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στην πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τη Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Προς το παρόν ο Τραμπ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ένα μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστική, με την ελπίδα να του στερήσει την αξιοπιστία.

«Ο δικηγόρος του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντας είναι ένα γνωστός Δημοκρατικός. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος συνδέεται με έναν από τους αντιπάλους μου των Δημοκρατικών», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.