Quantcast

ΗΠΑ: Περιφερειακός δικαστής αποφάσισε κατά των απελάσεων οικογενειών μεταναστών

Ένας περιφερειακός δικαστής στις ΗΠΑ εμπόδισε χθες, Πέμπτη, την απέλαση οικογενειών μεταναστών που είχαν συλληφθεί σε εφαρμογή διαταγής της πρώην κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ενώ διέσχιζαν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, στο ξεκίνημα της πανδημίας COVID-19.

H διαταγή εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, τα οποία με τη σειρά τους επικαλέστηκαν την ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν του Περιφερειακού Δικαστηρίου στην Περιφέρεια της Κολούμπια αποφάνθηκε ότι ο νόμος περί δημόσιας υγείας, στον οποίο βασίζεται η εν λόγω πολιτική, δεν επιτρέπει τις απελάσεις μεταναστών. Η απέλαση ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο τους στερεί «την ευκαιρία να επιζητήσουν ανθρωπιστικές παροχές» τις οποίες δικαιούνται από το νόμο για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τη γραπτή απόφαση του δικαστή.

Η δικαστική απόφαση του Σάλιβαν θα εφαρμοστεί σε 14 ημέρες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η απόφαση του δικαστή έχει εφαρμογή μόνο για τις οικογένειες και όχι για μεμονωμένους μετανάστες, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα.

Η απόφαση του δικαστή έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους με δεδομένη την αύξησητων συλλήψεων στα σύνορα, οι οποίες κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 195.000 μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα κατά την εβδομάδα που διανύουμε, η οποία συνδέει το Ντελ Ρίο του Τέξας, με την πόλη Σιουδάδ Ακούνια στο Μεξικό

Οι μετανάστες έχουν οργανώσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, με μερικές βασικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, διαμορφώνοντας τις συνθήκες μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τα τρόφιμα και το νερό δεν επαρκούν, όπως δήλωσαν στο Reuters περίπου είκοσι μετανάστες, ενώ η θερμοκρασία φτάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Αίτή, ενώ υπάρχουν και μετανάστες από την Κούβα, την Βενεουέλα και τη Νικαράγουα.

O Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από μερικούς ειδικούς στο χώρο της υγείας, υποστηρικτές των μεταναστών και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να σταματήσει την εφαρμογή της προεδρικής εντολής.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, το Φεβρουάριο, εξαίρεσε τα ασυνόδευτα παιδιά από την πολιτική της απέλασης και η κυβέρνησή του την εφαρμόζει σε λιγότερες οικογένειες μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέλασε περίπου το 19% των οικογενειών που συνελήφθησαν στα σύνορα.

Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν ανακοινώσει ότι οι πρόσφυγες που οδηγούνται σε απέλαση, αντιμετωπίζουν τη βία και τις απαγωγές στο βόρειο Μεξικό.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να έχει τερματίσει την εφαρμογή αυτή της βίαιης και παράνομης πολιτικής, εδώ και πολύ καιρό και το δικαστήριο αποφάσισε ορθώς για την απόρριψή της, σήμερα» δήλωσε ο Ομάρ Τζαντουάτ, διευθυντής του προγράμματος της ACLU (Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες) για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.