Quantcast

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ζήτησε διευκρινίσεις από εταιρίες σχετικά με το αν προμηθεύουν με σκληρούς δίσκους την Huawei

Ένας υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ζήτησε χθες, Τρίτη, από τους διευθύνοντες συμβούλους της Toshiba America Electronic Components, της Seagate Technology και της Western Digital Corp, να διευκρινίσουν αν οι εταιρίες τους, προμηθεύουν την κινεζική Huawei με οδηγούς (drives) για σκληρούς δίσκους, που παράγονται στο εξωτερικό.

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας, δήλωσε ότι ένας κανονισμός του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ του 2020 επεδίωκε «να περιορίσει την ικανότητα της Huawei να προμηθεύεται είδη τα οποία αποτελούν άμεσο προϊόν ειδικής αμερικανικής τεχνολογίας ή λογισμικού, όπως οι οδηγοί των σκληρών δίσκων».

Ο ίδιος δήλωσε πως έχει αρχίσει «μία διαδικασία εξακρίβωσης γεγονότων… σχετικά με το αν προμηθευτές οδηγών για σκληρούς δίσκους με ηγετική θέση παγκοσμίως συμμορφώνονται» με τον κανονισμό.

Η Western Digital ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Reuters ότι «σταμάτησε την αποστολή φορτίων στην Huawei στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, συμμορφούμενη με τους νέους κανόνες του υπουργείου Εμπορίου. Ζητήσαμε μία άδεια για την αποστολή προϊόντων στη Huawei το Σεπτέμβριο 2020. Η αίτησή μας εκκρεμεί ακόμη».

Οι άλλες εταιρίες και η Huawei δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να περιορίσουν τη Huawei, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία θα παρέδιδε, αν της ζητούνταν, δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η Huawei απορρίπτει ότι ασκεί κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας.