Quantcast

ΗΠΑ: Σύμβουλος για το κλίμα στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό συμβούλου για το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος συγκεκριμένα θα είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, λίγες μέρες πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

Ο σύμβουλος θα επιβλέπει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η θέση θα δοθεί στον Τζον Μόρτον, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

"Η κλιματική αλλαγή απαιτεί τεράστιες επενδύσεις από τη βιομηχανία και την κυβέρνηση, καθώς και δράσεις για τη μέτρηση και την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σε ανακοίνωση.

"Η χρηματοδότηση και τα οικονομικά κίνητρα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στη χώρα και στο εξωτερικό, και στην παροχή κεφαλαίων για τη δημιουργία ευκαιριών που θα επιτρέψουν τη μεταμόρφωση της οικονομίας", πρόσθεσε η Γέλεν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής για το κλίμα, που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και στην οποία θα μετάσχουν διαδικτυακά την Πέμπτη και την Παρασκευή σαράντα παγκόσμιους ηγέτες.

Με αυτήν τη σύνοδο κορυφής, ο Μπάιντεν ελπίζει να δώσει ώθηση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πρώτη του μέρα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, καταργώντας την απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, σκεπτικιστή του κλίματος, που απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία, την οποία είχε διαπραγματευτεί εξάλλου ο Τζον Κέρι, σήμερα Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα.