Quantcast

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για ανάπτυξη στις βαλτικές χώρες και την ανατολική Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν έως και 5.000 στρατιώτες στις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω του κινδύνου μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».

«Όμως είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη ενδέχεται να αφορά 1.000-5.000 στρατιώτες, πολεμικά σκάφη και μαχητικά αεροπλάνα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Ο αριθμός των μονάδων μπορεί να αυξηθεί εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με το CNN δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις αλλά το Πεντάγωνο βρίσκεται στη διαδικασία να κρίνει ποιες μονάδες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν ανώνυμα στα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είναι σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους τους όσον αφορά αυτή τη μετακίνηση των στρατευμάτων και ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια.

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν ένα μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο γιατί μια «ρωσική εισβολή» θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή» και επειδή δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αποκλιμάκωση της κρίσης.