Quantcast

Ιράν: Η Τεχεράνη ενεργεί μόνο σε «νόμιμη άμυνα» απαντά στις ΗΠΑ ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Το Ιράν δεν ενεργεί παρά μόνο σε «νόμιμη άμυνα», απάντησε σήμερα Πέμπτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από τη χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

«Αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες --που ψεύδονται, παραπλανούν, και δολοφονούν-- το Ιράν ενεργεί μόνο στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας», έγραψε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Χθες βράδυ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί «εχθρότητες» με τους Ιρανούς. «Αλλά αν είναι εχθρικοί απέναντί μας, θα το μετανιώσουν όπως ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε.

«Μην παρασύρεστε, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, από τη συνήθη πολεμοκαπηλία», ανέφερε σήμερα ο Ιρανός υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως «το Ιράν δεν αρχίζει πολέμους, αλλά δίνει ένα μάθημα σε εκείνους που το κάνουν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει χθες στο Twitter πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (...), το Ιράν και οι προστατευόμενοί του ετοιμάζουν μια ύπουλη επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων ή/και εγκαταστάσεων στο Ιράκ» προειδοποιώντας ότι «αν γίνει αυτό, το Ιράν θα πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα».

Ο Ζαρίφ ανέφερε ακόμη σήμερα στο Twitter πως το «Ιράν έχει ΦΙΛΟΥΣ: κανείς δεν μπορεί να έχει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 'προστατευόμενους'».

Τον Ιανουάριο, πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 100 ανθρώπων στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ-Άσαντ, όπου εξακολουθούν να σταθμεύουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Τα ιρανικά πυρά εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για τη δολοφονία από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε ιρακινό έδαφος του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασάμ Σουλεϊμανί και του Ιρακινού υπολοχαγού του Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις στις αρχές Ιανουαρίου.

Το Ιράν προειδοποίησε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην διακινδυνεύσουν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε μια «καταστροφική κατάσταση» εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, μετά την ανάπτυξη από την Ουάσινγκτον πυραύλων Πάτριοτ στο έδαφος του γειτονικού Ιράκ.

Το Ιράν, που καταμετρά επίσημα περισσότερους από 3.000 θανάτους λόγω του νέου κορωνοϊού, είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο της πανδημίας, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκτίμησε χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν μια «ιστορική ευκαιρία» να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε βάρος της Τεχεράνης.

Η ιρανική οικονομία πλήττεται σοβαρά από τις κυρώσεις που επανέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις αυτές μπορούν να πλήξουν όποια τράπεζα ή επιχείρηση εμπορεύεται με την Τεχεράνη, περιλαμβανομένων και μη αμερικανικών, από τη στιγμή που λειτουργεί σε δολάρια, ή δραστηριοποιείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.