Quantcast

Ιράν: Η Τεχεράνη λέει ότι συνέλαβε τον επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» που εδρεύει στις ΗΠΑ

«Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος ηγείτο των ένοπλων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων δολιοφθοράς εντός του Ιράν, βρίσκεται τώρα στα ισχυρά χέρια» των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη μια ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το που ή πότε ο αρχηγός της οργάνωσης Tondar ("Κεραυνός" στα φαρσί) συνελήφθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άνθρωπος αυτός ενορχήστρωσε στις 12 Απριλίου του 2008 την βομβιστική επίθεση μέσα σε ένα κατάμεστο από πιστούς τζαμί στο Σιράζ που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 215.

Το Ιράν απαγχόνισε τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για την επίθεση το 2009 λέγοντας ότι είχαν διασυνδέσεις με την οργάνωση και ότι λάμβαναν εντολές από έναν Ιρανό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ "πράκτορα της CIA" με στόχο την δολοφονία ενός υψηλόβαθμου ιρανού αξιωματούχου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει ότι η Tondar είχε σχεδιάσει πολλές άλλες "μεγάλες επιχειρήσεις" που απέτυχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τondar είχε σχεδιάσει να ανατινάξει ένα φράγμα στο Σιράζ, να πραγματοποιήσει επίθεση με "βόμβες κυανίου" σε μια έκθεση βιβλίου στην Τεχεράνη και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του εκλιπόντος αγιατολάχ Χομεϊνί.

Άγνωστο παραμένει πώς το Ιράν συνέλαβε τον διαμένοντα στις ΗΠΑ Σαρμάντ.