Quantcast

Ιράν-κορωνοϊός: Σχεδόν 82.000 οι νεκροί της πανδημίας - Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τα κρούσματα

Στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών στη χώρα επιβεβαιώθηκαν 12.398 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 153 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.

Στο Ιράν ξεπεράστηκε το όριο των τριών εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και αυτός των θανάτων ασθενών σημειώνουν πτώση αφού έφθασαν στην κορύφωσή τους τον Απρίλιο.

Στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών στη χώρα επιβεβαιώθηκαν 12.398 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 153 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 81.672 νεκρούς επί συνόλου 3.003.112 μολύνσεων, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Από τα τέλη του Μαρτίου, η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που αποδόθηκε στην αύξηση των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών με την ευκαιρία των αργιών του περσικού νέου έτους (φέτος, από τη 18η Μαρτίου ως τη 2η Απριλίου).

Η Τεχεράνη έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον εμβολιασμό για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, όμως η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης που ξεκίνησε στις αρχές του Φεβρουαρίου προχωρά πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ήθελαν οι αρχές.

Η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, καθώς δεν απομένει πλέον παρά μία εβδομάδα και κάτι ως τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου. Η εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας –που εντείνει τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού– ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, και διεξάγεται κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί, που θεωρείται φαβορί των εκλογών, εκφώνησε προχθές Τετάρτη ομιλία σε κατάμεστο στάδιο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας έντονες επικρίσεις για την παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «πάνω από 50.000» άνθρωποι παρέστησαν στην εκδήλωση στο ποδοσφαιρικό στάδιο Ταχτί στην πόλη Αχβάζ, γεμίζοντας ασφυκτικά τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο. «Η έλλειψη τήρησης της κοινωνικής απόστασης και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ήταν εκπληκτική στη διάρκεια της εκδήλωσης», τόνισε το πρακτορείο.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ιράν προειδοποιούν ότι η πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων ενδέχεται να αντιστραφεί, με δεδομένη την ορισμένη χαλάρωση μέρους του πληθυσμού.