Quantcast

Ιρανο-Βρετανίδα που κρατείται σε φυλακές της Τεχεράνης ξεκίνησε απεργία πείνας

Μια Ιρανο-Βρετανίδα που κρατείται σε φυλακές στην Τεχεράνη, κατηγορούμενη για συμμετοχή για διαδηλώσεις με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος, ξεκίνησε εκ νέου απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή της.

Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από τον σύζυγό της, ο οποίος είπε ότι θα την στηρίξει κάνοντας κι ο ίδιος απεργία πείνας έξω από την πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ηλικίας 40 ετών, ξεκίνησε απεργία πείνας (κατά τη διάρκεια της οποίας θα πίνει νερό) με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια της κόρης της προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί για την άδικη και συνεχιζόμενη κράτησή της», ενώ ζητάει την «άνευ όρων αποφυλάκισή της», επισήμανε ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ σε ένα δελτίο τύπου.

Στέλεχος του Thomson Reuters Foundation, η 40χρονη γυναίκα είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ιράν το 2016 αφού είχε επισκεφθεί την οικογένειά της.

Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε κάθειρξη πέντε ετών για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2009 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος, κατηγορίες που εκείνη αρνείται. Το Λονδίνο της είχε χορηγήσει διπλωματική προστασία τον Μάρτιο.

Η Ναζανίν «είχε υποσχεθεί» ότι εάν πέρναγε τα πέμπτα γενέθλια της κορούλας της στη φυλακή, «θα έκανε κάτι για να πει στις δύο κυβερνήσεις "αρκετά". Αυτό διαρκεί πάρα πολύ» υπογράμμισε ο σύζυγός της.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ είχε επίσης κάνει απεργία πείνας τον Ιανουάριο.

«Δείξτε στον κόσμο την ανθρωπιά σας και αφήστε αυτήν την αθώα γυναίκα να επιστρέψει σπίτι της. Αποφυλακίστε τη Ναζανίν» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

«Όποιες κι αν είναι οι διαφωνίες που έχετε με τη Βρετανία, υπάρχει μια αθώα γυναίκα στην καρδιά όλου αυτού» σημείωσε.

Ο σύζυγός της ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να την αφήσουν αμέσως ελεύθερη, να επιτρέψουν στη βρετανική πρεσβεία να εξακριβώσει την κατάσταση της υγείας της και, εάν δεν αποφυλακιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, να του χορηγήσουν βίζα για να επισκεφθεί τη σύζυγό του.