Quantcast

Ισπανία: Μετανάστες βρέθηκε ζωντανός μέσα σε σάκο που περιείχε τοξικά απόβλητα

Ένας μετανάστης βρέθηκε την Παρασκευή, ζωντανός, σε έναν σάκο που περιείχε τοξικά απόβλητα στο λιμάνι της Μελίγια, ενός ισπανικού θυλάκου που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Μαρόκου, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική χωροφυλακή, Guardia Civil.

Ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν "στο εσωτερικό ενός πλαστικού σάκου που ήταν κλεισμένος σφιχτά και περιείχε τέφρα κονιοποιημένου καυσίμου από κλίβανο αποτέφρωσης, που θεωρείται τοξικό υλικό το οποίο έχει καταγραφεί στον ευρωπαϊκό κατάλογο τοξικών αποβλήτων", ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο υπάλληλος που ανακάλυψε τον μετανάστη είδε πρώτα το "ακίνητο πόδι ενός ανθρώπου" και σκέφθηκε πως ήταν νεκρός. Τελικά, ο μετανάστης "αποσπάστηκε από τον σάκο με την τέφρα" και "ξαναβρήκε τις αισθήσεις του", σύμφωνα με την Guardia Civil.

Συνολικά, 41 μετανάστες που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα για να εισέλθουν στην Ισπανία "παράτυπα", βρέθηκαν την Παρασκευή πάνω σε φορτηγά και άλλα οχήματα στο λιμάνι.

Ορισμένοι κρύβονταν μέσα σε κοντέινερ γεμάτα μπουκάλια και άλλα γυάλινα αντικείμενα που προορίζονταν για ανακύκλωση, μαζί "με πολλά σπασμένα γυαλιά".

Το 2020, 41.861 μετανάστες έφθασαν παράτυπα στην Ισπανία διά θαλάσσης ή διά ξηράς, αριθμός αυξημένος κατά 29% σε σύγκριση με το 2019.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους μετανάστες αυτούς έφθασαν με πρόχειρα πλεούμενα στα Κανάρια (23.023 άνθρωποι). Αυτό το ισπανικό αρχιπέλαγος ανοικτά των αφρικανικών ακτών έχει δει οκταπλάσιο και πλέον αριθμό αφίξεων παράτυπων μεταναστών πέρυσι.

Περίπου 1.500 μετανάστες έφθασαν το 2020 στη Μελίγια.

Η Μελίγια, όπως και ο άλλος ισπανικός θύλακος, η Θέουτα, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική. Αυτοί οι δύο θύλακοι θεωρούνται τα σημεία εισόδου που προτιμούν όσοι θέλουν να φθάσουν παράτυπα στην Ευρώπη, είτε σκαρφαλώνοντας τον συνοριακό φράκτη είτε κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής.