Quantcast

Ιταλία-δημοσκόπηση: Συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα, ελαφρά αύξηση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων

Η Λέγκα συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρων ανακτά ένα μικρό μέρος της δύναμής του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7.

Πιο αναλυτικά, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εξασφαλίζει το 26,6% της πρόθεσης ψήφου, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο «πείθει» το 20,3% των ερωτηθέντων.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται στο 16%, ενώ, τέταρτο κόμμα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, είναι τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, με ποσοστό 14,2%.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζει την δύναμή της στο 5,6% της πρόθεσης ψήφου. Η Ιταλική Αριστερά, στην φάση αυτή εκφράζει το 3,5% των Ιταλών. Το μικρό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», τέλος, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, δεν ξεπερνά το 3%.

Οι πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι στην συντηρητική παράταξη η Λέγκα χάνει συνεχώς υποστηρικτές (πριν από έναν χρόνο είχε αγγίξει το 33% της πρόθεσης ψήφου) ενώ, παράλληλα, ενισχύονται διαρκώς τα ακραία «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι.

Το κύριο μήνυμα είναι μάλλον ότι ο Ματέο Σαλβίνι δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, (αν η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε «αντέξει», θα γίνουν το 2023) θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς.

Παράλληλα οι δυνάμεις, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε, δεν καταφέρνουν να αγγίξουν το 40% της πρόθεσης ψήφου. Είναι σαφές ότι συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον καθορισμό κοινών στόχων και επιδιώξεων. Είναι ενδεικτικό το ότι τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο για να συνεργαστούν στις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.