Quantcast

Ιταλία-κορωνοϊός: Τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν το εκατομμύριο

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε ξανά το ένα εκατομμύριο χθες Κυριακή στην Ιταλία, έπειτα από την ταχεία εξάπλωση του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μόλις τη 17η Ιουνίου, η Ιταλία μέτραγε λιγότερα από 575.000 κρούσματα. Χθες, ο αριθμός έφθασε το 1,01 εκατ., ή με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε 16 ημέρες.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, η αναζωπύρωση της πανδημίας αποδίδεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 5.

Η Ιταλία είναι μόλις η τέταρτη χώρα στον κόσμο όπου τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν το εκατομμύριο. Οι υπόλοιπες τρεις είναι οι ΗΠΑ (3,5 εκατ.), η Γερμανία (1,5 εκατ.) και η Γαλλία (1,4 εκατ.), κατά τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού συνεχίζει να αυξάνεται: την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως αυξήθηκε για τέταρτη εβδομάδα, φθάνοντας το 1,30.

Οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παραμένουν πάντως κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100, διαπιστώθηκαν 57 χθες Κυριακή. Συνολικά, η χερσόνησος έχει καταγράψει 168.545 θανάτους επί συνόλου 17,5 εκατ. μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, έπειτα από αυτόν της Βρετανίας, και τον όγδοο βαρύτερο στον κόσμο.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνεται, έφθασε τους 291 χθες (+16 σε 24 ώρες). Είναι πάντως υποδεκαπλάσιος σε σχέση με την περίοδο που η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωση στην Ιταλία, πριν από δύο χρόνια.

Η έξαρση της πανδημίας καταγράφεται παρά την γενικά επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι χθες, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90,1%. Με δεδομένο ότι το 96,6% του πληθυσμού είτε είναι πλήρως εμβολιασμένο ή έχει αναρρώσει από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες, θεωρητικά το επίπεδο ανοσίας έπρεπε να είναι υψηλό.