Quantcast

Ιταλία: Ο επίσκοπος της Σόρα τηρεί αποστάσεις απο τις ξενοφοβικές δηλώσεις ιερέα κατά των μεταναστών

Ο επίσκοπος της πόλης Σόρα στην περιφέρεια του Λατίου, στην κεντρική Ιταλία, Τζεράρντο Αντονάτσο (φωτό) τήρησε αποστάσεις από τον εφημέριο της πόλης, ο οποίος στο κήρυγμά του κατά τη διάρκεια των χθεσινών εορτασμών του Σαν Ρόκο, εξέπεμψε αντιπροσφυγικά και αντιμεταναστευτικά αναθέματα, την ώρα που εξελίσσεται άλλο ένα δράμα στα ανοικτά των ακτών της χώρας με τους επιβαίνοντες στο σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms.

Ο εφημέριος Ντονάτο Πιατσεντίνι καταφέρθηκε κατά των μεταναστών με αναφορές του τύπου: «μα ποιοι καταδιωκόμενοι, έρχονται εδώ με χρυσές αλυσσίδες και πανάκριβα κινητά». Μία ομιλία που κανείς από το ακροατήριο δεν χειροκρότησε, μάλιστα πολλοί σφύριξαν και έστρεψαν την πλάτη τους. Και είναι φυσικό μετά να ξεσπάσει έντονη πολεμική.

Λίγο αργότερα μέρος στην διαμάχη πήρε και ο επίσκοπος Αντονάτσο, ο οποίος με ανακοίνωσή του τήρησε αποστάσεις από τα λεγόμενα του εφημέριου, χαρακτηρίζοντάς τα «προσωπικές απόψεις», που απέχουν «από έναν από τους βασικούς άξονες της ζωής του ίδιου του Σαν Ρόκο, που ήταν ακριβώς η ευαγγελική επιλογή του ‘πρώτα οι άλλοι για την αγάπη του φτωχού και υποφέροντος Χριστού΄, που επιτάσσει οσαύτως το χριστιανικό καθήκον για την υποδοχή των μεταναστών».

Ο επίσκοπος τονίζει πως αυτή είναι και η στράτευση της Εκκλησίας, μέσω της οργάνωσής της Caritas, που σε συνεργασία με τις αρχές της επαρχίας του Φροζινόνε, τις τοπικές κοινωνικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των εθελοντών, φροντίζουν για την ενσωμάτωση των μεταναστών. «Τούτη είναι η θρησκευτική επιλογή που δεν μπορεί να αλλάξει διότι ο χριστιανός υπακούει στο Ευαγγέλιο της Ευσπλαχνίας απέναντι σε οποιονδήποτε, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η επισκοπή.