Quantcast

Ιταλία: Ο Ουμπέρτο Μπόσι απέτυχε να εκλεγεί, έπειτα από 35 χρόνια στο κοινοβούλιο

Ο πρώην ηγέτης της «Λέγκας του Βορρά» (έχει πλέον μετονομασθεί σε «Λέγκα») Ουμπέρτο Μπόσι απέτυχε να εκλεγεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, έδειξαν σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ο Μπόσι, 81 ετών, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό το 2004 που έχει επηρεάσει την εκφορά του λόγου του, ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λέγκας στην γενέτειρά του, την πόλη Βαρέζε, όμως το κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει εκεί έδρα, γεγονός που αντανακλά την κακή επίδοσή του ακόμη και στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, όπου η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης της Λέγκας.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αντιμετωπίζει αιτήματα για την παραίτησή του αφού το ποσοστό της Λέγκας, από διψήφιο στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2018, έπεσε κάτω από το 9%, υποστήριξε πως ο Μπόσι θα πρέπει να εκλεγεί ισόβιος γερουσιαστής.

«Ο Μπόσι θα πρέπει να είναι ισόβιος γερουσιαστής», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Θα ήταν δίκαιη ανανγώριση έπειτα από 35 χρόνια στην υπηρεσία της Λέγκας και της χώρας. Θα προωθήσω προσωπικά την πρόταση αυτή, σίγουρα με την υποστήριξη όχι μόνο της Λέγκας, αλλά και πάρα πολλών Ιταλών».

Ο Μπόσι ίδρυσε τη Λέγκα του Βορρά από τη Λέγκα της Λομβαρδίας στα χρόνια του 1980 και μπήκε στο κοινοβούλιο ως γερουσιαστής το 1987. Η Λέγκα του Βορρά ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία με το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994. Ωστόσο ο Μπόσι έριξε αυτό τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλάμβανε και το νεοφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI, που σύντομα θα μετεξελισσόταν στη μεταφασιστική Εθνική Συμμαχία), έπειτα από μόλις οκτώ μήνες στην εξουσία.

Ο Μπόσι επέστρεψε στην εξουσία μαζί με τον Μπερλουσκόνι και τους μεταφασίστες σε δύο άλλες περιπτώσεις, το 2001 και το 2008, και ηγήθηκε της Λέγκας του Βορρά μέχρι που ανέλαβε ο Σαλβίνι, ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Μπόσι το 2012. Στη συνέχεια ο Σαλβίνι αφαίρεσε το «Βορράς» από την ονομασία της Λέγκας και τη μετέτρεψε, από αποσχιστική δύναμη, σε πανιταλική εθνικιστική οργάνωση.