Quantcast

Ιταλία: Συναγερμός στα παιδικά καθίσματα θα «θυμίζει» στον οδηγό να μην ξεχνά το παιδί στο ΙΧ

Ένα σύστημα για να μην ξεχνιούνται παιδιά μέσα στα αυτοκίνητα κατέστη υποχρεωτικό στην Ιταλία και η απουσία του επιφέρει την επιβολή βαρύ προστίμου και αφαίρεση πόντων από την άδεια οδήγησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε την έναρξη της ισχύος μιας νέας νομοθεσίας που υποχρεώνει τους γονείς, τους παππούδες και γιαγιάδες και τους συνοδούς παιδιών να εγκαταστήσουν στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά κάτω των 4 ετών έναν μηχανισμό συναγερμού ώστε να μην μένουν ξεχασμένα μέσα στο όχημα όταν ο οδηγός κατεβαίνει απ' αυτό.

Το σύστημα «θα ενεργοποιείται αυτομάτως και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με συναγερμό για να ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία του παιδιού με ακουστικά ή οπτικά σήματα με δόνηση, τα οποία να είναι ευδιάκριτα τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα». Θα μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένο με συστήματα αυτόματης αποστολής μηνυμάτων SMS ή Whatsapp ή τηλεφωνικών κλήσεων.

Το υπουργείο, το οποίο έχει προβλέψει μια μικρή βοήθεια 30 ευρώ για την αγορά κάθε συσκευής, υπενθύμισε πως από σήμερα οι αυτοκινητιστές που μεταφέρουν παιδιά και δεν έχουν τον μηχανισμό, παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η παράβαση αυτή θα μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 81 έως 326 ευρώ και αφαίρεση 5 πόντων από την άδεια οδήγησης.

Πολλοί εξοπλισμοί αυτού του τύπου, που συνδέονται με το κλειδί του αυτοκινήτου υπάρχουν εδώ και πέντε ή έξι χρόνια στην Ιταλία και παρήχθησαν έπειτα από τραγικές περιπτώσεις μωρών που ξεχάσθηκαν κοιμισμένα μέσα σε οχήματα σε συνθήκες καύσωνα.