Quantcast

Ιταλία: Χαμηλής υποστάθμης πολιτική προπαγάνδα είναι το τραγούδι Bella Ciao για δήμαρχο εκλεγμένο με τη Λέγκα

Για τον εκλεγμένο με την ξενοφοβική Λέγκα δήμαρχο της κοινότητας Οβίντολι, στην κεντρική Ιταλία, το τραγούδι σύμβολο της ιταλικής αντίστασης Bella Ciao αποτελεί «πολιτική προπαγάνδα χαμηλής υποστάθμης».

Ακόμη και εάν αυτός που το εκτελεί είναι ένας τραγουδιστής και συνθέτης του βεληνεκούς του Ρομπέρτο Βεκιόνι, που είναι επίσης πανεπιστημιακός στην έδρα της Συγκριτικής Θρησκειολογίας.

Ασχέτως εάν τη συναυλία του Βεκιόνι, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη της επαρχίας της Άκουϊλα, χειροκρότησαν πάνω από 10.000 θεατές, ο δήμαρχος Σιμόνε Αντζελοσάντε αποφάνθηκε πως «ένας επαγγελματίας που πληρώνεται παχυλότατα από τους διοργανωτές μίας γιορτής θα έπρεπε να αποφεύγει να επιδίδεται σε πολιτική προπαγάνδα χαμηλότατης υποστάθμης».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ άκομψη» την επιλογή του Βεκιόνι να εκτελέσει το τραγούδι αυτό, που προκάλεσε αντιδράσεις στο κοινό, «ιδίως στη διοργανώτρια επιτροπή», όχι μόνον για το Bella Ciao, αλλά και όταν άρχισε να μιλά από σκηνής για τους πρόσφυγες και για τη φιλοξενία τους. Σύμφωνα και με την τοπική εφημερίδα Il Centro, το τραγούδι προκάλεσε κάποιες διαμαρτυρίες.

Στον δήμαρχο απάντησε αρχικά η διοργανώτρια επιτροπή: «H επιτροπή εορτασμών του 2019 δεν ταυτίζεται ούτε με την πολιτική άποψη του Ρομπέρτο Βεκιόνι, ούτε του Σιμόνε Αντζελοσάντε. Η pλατεία Σαν Ρόκο ήταν ασφυκτικά γεμάτη από ανθρώπους όλων των πολιτικών απόψεων. Σε εμάς αρέσει η καλή μουσική».

«Η Λέγκα ήδη επιδίδεται σε ένα πραγματικό παραλήρημα παντοδυναμίας και φθάνει μέχρι και να λογοκρίνει συναυλίες. Για ποια προεκλογική εκδήλωση μιλάει ο "Λεγκίστας" δήμαρχός του Οβίντολι. Ο Σιμόνε Αντζελοσάντε εξανίσταται για πράγματα που ο Βεκιόνι μιλάει επί χρόνια και σκανδαλίζεται για το Bella Ciao. Ο Βεκιόνι είναι καλλιτέχνης και ως τέτοιος μιλάει σε όλους», τόνισε η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Στεφανία Πετσοπάνε.

«Γιατί άραγε κανένα στέλεχος της Λέγκας και εν γένει κανένα φασιστοειδές δεν παίρνει ποτέ θέση όταν εκφράζονται απόψεις ενάντια στους ιταλικούς νόμους, ή όταν ξυλοκοπούνται Ιταλοί που σκέφτονται διαφορετικά; Το Bella Ciao αντιπροσωπεύει την ιστορία μας, το Σύνταγμα, ουσία του οποίου είναι το Άρθρο (για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και για το νομικό καθεστώς για τους ξένους) που δεν αρέσει στους ρατσιστές», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Παρτιζάνων ANPI της Πεσκάρας Νικόλα Παλομπάρο.