Quantcast

Καναδάς: ΜΜΕ ζητούν πρόσβαση σε νοσοκομεία και γηροκομεία για να αναδείξουν την σοβαρότητα της πανδημίας

Σχεδόν είκοσι μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν σήμερα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση του Κεμπέκ να επιτρέψει σε δημοσιογράφους την είσοδο σε νοσοκομεία και γηροκομεία, που καταγράφουν τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε αυτήν την καναδική επαρχία.

«Τον Μάρτιο του 2020, ολόκληρος ο πλανήτης κατάλαβε την έκταση της αναδυόμενης υγειονομικής κρίσης βλέποντας τις δραματικές εικόνες που μας ερχόντουσαν από την Ιταλία», υπογράμμισαν τα 19 μέσα ενημέρωσης που υπέγραψαν αυτή την ανοιχτή επιστολή, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μέσων της γαλλόφωνης επαρχίας (Radio-Canada και TVA, Journal de Montréal, Le Devoir, La Presse κλπ...).

«Ωστόσο, στο Κεμπέκ, τέτοιες εικόνες δημοσιεύονται εξαιρετικά σπάνια, επειδή η κυβέρνηση και οι αρχές δημόσιας υγείας έκλεισαν τις πόρτες των υγειονομικών εγκαταστάσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», τόνισαν, επισημαίνοντας «μια απαγόρευση που ισχύει σε ελάχιστες περιοχές στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους που συνδέονταν με τον νέο κορονοϊό στο Κεμπέκ καταγράφηκαν σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης και σε άλλα γηροκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Θα βρούμε μια βραχυπρόθεσμη λύση για να επιτρέψουμε αυτή την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να δείχνουν πλάνα» σεβόμενοι παράλληλα μια «δίκαιη» μεταχείριση σε οικογένειες, δήλωσε ο διευθυντής εθνικής δημόσιας υγείας, δρ. Χοράσιο Αρούντα, διευκρινίζοντας ότι η πρόσβαση στα ΜΜΕ θα δίνεται «υπό προϋποθέσεις» και «βάσει πρωτοκόλλου» για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

«Κατανοείτε πως μια οικογένεια που δεν μπορεί να πάει να δει τη μητέρα της, βλέποντας δημοσιογράφους να επιστρέφουν, αυτό μπορεί να εγείρει ερωτήματα», τόνισε ο Αρούντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θα εξετάσουμε το ζήτημα», διαβεβαίωσε.

Τα μέσα ενημέρωσης που υπέγραψαν την επιστολή εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι αιτήματα για να κάνουν ρεπορτάζ εντός αυτών των εγκαταστάσεων απορρίπτονται από τις αρχές, παρόλο που συχνά γίνονται δεκτά από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι τελευταίοι «κατανοούν ότι η απουσία εικόνων επιτρέπει σε κάποιους να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του ιού, να συγκρίνουν τα συμπτώματά τους με αυτά μιας απλής γρίπης ή ακόμη και να επιχειρηματολογούν υπέρ της χαλάρωσης των οδηγιών», πρόσθεσαν.

«Εμείς, που εκπροσωπούμε τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στο Κεμπέκ, ζητούμε από την κυβέρνηση του Κεμπέκ και τις αρχές δημόσιας υγείας, στο όνομα του δικαιώματος της ενημέρωσης του κοινού, να ανοίξουν στους δημοσιογράφους οι πόρτες των εγκαταστάσεων όπου διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος, ο οποίος μας αφορά όλους», καταλήγει η επιστολή.

Η γαλλόφωνη επαρχία καταγράφει σχεδόν τους μισούς από τους 19.238 θανάτους στον Καναδά εξαιτίας της Covid-19 και μέχρι σήμερα περισσότερα από 254.000 κρούσματα μεταξύ των 753.000 σε ολόκληρη τη χώρα.