Quantcast

Καναδάς: Το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε για τους άνω των 45 ετών στο Κεμπέκ

Η κυβέρνηση του Κεμπέκ ανακοίνωσε σήμερα ότι επεκτείνει στα άτομα άνω των 45 ετών τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο προοριζόταν μέχρι τότε για τους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Το Κεμπέκ γίνεται έτσι η πέμπτη επαρχία στον Καναδά από την Κυριακή που μειώνει την ηλικία για τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

"Εάν είστε 45 ετών και πάνω, βιαστείτε αύριο το πρωί να εγγραφείτε, θα μπορείτε να εμβολιαστείτε", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ ασφαλές, πολύ αποτελεσματικό", είπε την ώρα που ο Καναδάς ανακοίνωσε σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μια τρίτη περίπτωση θρόμβων αίματος με χαμηλό ποσοστό αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση αυτού του σκευάσματος.

Το Οντάριο, η Βρετανική Κολομβία, η Αλμπέρτα και η Μανιτόμπα αποφάσισαν να το διαθέσουν στους πολίτες άνω των 40 ετών.

"Ο λόγος για τον οποίο η ηλικία (...) μπορεί να διαφέρει από τη μια επαρχία στην άλλη αξιολογείται σε συνάρτηση με την επίπτωση της νόσου", εξήγησε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, Οράσιο Αρούντα.

"Λαμβάνονται υπόψη επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα μας, τα δεδομένα μας για τις νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πραγματικά σε αυτήν την ηλικία παρατηρούμε σημαντική αύξηση", είπε.

Η τρίτη περίπτωση θρόμβων αίματος αναφέρθηκε σε έναν 30χρονο άνθρωπο στο Νιού Μπράνσγουικ που εμβολιάστηκε με το AstraZeneca στα μέσα Μαρτίου προτού η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης συστήσει ότι πρέπει να χορηγείται στους 55 ετών και άνω, σύμφωνα με ανακοίνωση αυτής της επαρχίας.

Ο άνθρωπος αυτός έκτοτε ανέκαμψε.

Οι περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca "παραμένουν πολύ σπάνιες" και ο Καναδάς "συνεχίζει να θεωρεί ότι τα οφέλη των εμβολίων για την προστασία από την Covid-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων", υπενθύμιζε το Σάββατο η υπηρεσία Υγείας του Καναδά.

Η δυσπιστία για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη οδηγήσει πολλές χώρες να ορίσουν όρια ηλικίας για τη χρήση του ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρήση του.

Για παράδειγμα, το εμβόλιο προορίζεται για τους άνω των 30 ετών στη Βρετανία, όπου έχει ήδη χορηγηθεί ευρέως, στους άνω των 55 στη Γαλλία, στους άνω των 60 στις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, την Ολλανδία ή τη Γερμανία, ενώ η Δανία το απαγόρευσε και η Νορβηγία το ανέστειλε.