Quantcast

«Καζάνι που βράζει» η Τουρκία: Στους δρόμους οι πολίτες - Ζητούν την παραίτηση Ερντογάν

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, όπου οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκαν και το  βράδυ της Τετάρτης σε πολλές μεγάλες πόλεις, με τον κόσμο να ζητάει την παραίτηση του «σουλτάνου».

Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την δραματική πτώση της συναλλαγματικής αξίας της  τουρκικής λίρας που από την αρχή του χρόνου έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική τους δύναμη. Το τουρκικό νόμισμα υποβαθμίστηκε ακόμα και κατά 20%, μέσα σε λίγες ώρες σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση του 2018. 

Η πρωτοφανής -για την 17ετή διακυβέρνηση Ερντογάν- υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει βγάλει στους δρόμους μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τους διαδηλωτές να ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαγριωμένοι Τούρκοι, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή φτωχοποιήσή τους, ζητούν την παραίτηση Ερντογάν με διαδηλώσεις οι οποίες καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη κατά την οποία σημειώθηκαν και μαζικές συλλήψεις.

Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Στο Σισλί επίσης, συνελήφθησαν διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Ένταση και στην περιοχή Μακαμ Μουτλού στην Άγκυρα. Με διαδηλωτές να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα για την φτώχεια και την οικονομική κρίση και τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν τη συγκέντρωση και να προχωρούν σε συλλήψεις. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και από σπουδαστές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην τουρκική πρωτεύουσα, με το σύνθημα: «Κυβέρνηση παραιτήσου» να κυριαρχεί.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Μερσίνα και Σαμψούντα, όπου επικράτησαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ δεν έλειψε η ένταση εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας.

«Καθημερινά, αναρωτιόμαστε: πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα τα βγάλω πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, ποιες θα είναι οι τιμές στο σουπερμάρκετ;» είπε μια εκπαιδευτικός, η Αϊσέ Ντεμιρέλ.

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι εξοργιστικές τοποθετήσεις βουλευτών του Ερντογάν. «Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας τον μήνα, ας φάμε μισό κιλό. Αγοράζουμε 2 κιλά ντομάτες και πάνε οι μισές στα σκουπίδια. Ε, ας πάρουμε 2 ντομάτες».

Η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας.

«Μέχρι χθες έλεγαν από την κυβέρνηση: Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση; Ποιος ζει στην εξαθλίωση;» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος.