Quantcast

Κίνα: Ήρθη ο αποκλεισμός στη Σιανίνγκ, αλλά οι κάτοικοί της θα περάσουν νέο τεστ

Οι κάτοικοι της Σιανίνγκ στην Κίνα, που ανυπομονούν να ταξιδέψουν μετά τον αποκλεισμό τους για δύο μήνες στην πόλη αυτή στην επαρχία Χουμπέι, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο εμπόδιο λίγες μόνον ώρες αφότου άνοιξαν τα σύνορα της πόλης --οφείλουν να περάσουν νέο τεστ ταχείας διάγνωσης για να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κορωνοϊό.

Δεκάδες έσπευσαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, αλλά τους είπαν ότι αυτό δεν κάνει πλέον τεστ νουκλεϊκού οξέoς και τους συνέστησαν να δοκιμάσουν σε κοντινά χωριά ή πόλεις.

Το τεστ αυτό χρησιμοποιεί γενετικό υλικό από φαρυγγικό επίχρισμα και συνήθως χρειάζεται λίγες ώρες για να φανούν τα αποτελέσματα.

"Αν δεν μπορούμε να κάνουμε το τεστ νουκλεϊκού οξέος πώς μπορούμε να φύγουμε; Δεν μπορώ να ανέβω στο τρένο, έχω αγοράσει εισιτήριο, αλλά δεν μπορώ να φύγω", δήλωσε ο Σεν Τζιανίνγκ, ένας 51χρονος, σήμερα το πρωί.

Ο Σεν, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του σε σχέδιο κατασκευής μετρό στην Σανγκάη, έσπευσε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Σιανίνγκ γύρω στις 4 πμ τοπική ώρα σήμερα το πρωί ελπίζοντας να κάνει το τεστ, αλλά οι γιατροί του είπαν ότι δεν κάνουν πλέον τεστ εκεί και ότι πρέπει να βρει μια εναλλακτική λύση.

Σε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στις γυάλινες πόρτες του νοσοκομείου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της πόλης, αναγράφεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάνε σε νοσοκομεία χωριών ή πόλεων για να κάνουν το τεστ.

Η Σιανίνγκ ανακοίνωσε ότι απαιτείται να γίνει το τεστ στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο WeChat χθες Τετάρτη, την ημέρα που η επαρχία Χουμπέι, που έχει πληθυσμό που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια και ήταν το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα, ήρε το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων αποκλεισμού των μετακινήσεων εντός και εκτός αυτής.

Η άρση του αποκλεισμού της Χουμπέι συνιστά ορόσημο στον αγώνα κατά του κορωνοϊού στην Κίνα. Περισσότερα από το 80% των κρουσμάτων της COVID-19 και το 96% των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίζονταν εκεί.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής, η Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περσινού έτους και είχε το 54% των κρουσμάτων, παραμένει υπό αποκλεισμό ως τις 8 Απριλίου.

Η εντολή να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ ταχείας διάγνωσης δόθηκε από τις αρχές της Σιανίνγκ μετά την είδηση ότι ένας άνδρας που ταξίδεψε από εκεί την περασμένη εβδομάδα διαγνώσθηκε αργότερα θετικός όταν επέστρεψε στη δουλειά του στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Η άρση του αποκλεισμού έγινε δεκτή με ανακούφιση, αλλά και με αγωνία, με ορισμένους ανθρώπους στην Σιανίνγκ να δηλώνουν στο Reuters ότι τους τάραξε η περίπτωση του άνδρα που ταξίδεψε στην Γκουανγκντόνγκ.

"Ο διευθυντής μου στην Σανγκάη μου τηλεφώνησε κάποιες φορές ζητώντας μου να φύγω το ταχύτερο δυνατό. Μέχρι που μου έστειλε αποδεικτικό για την επανάληψη της εργασίας μου. Μου είπε 'όποια διαδικασία χρειάζεσαι να κάνεις θα σε βοηθήσουμε, μόνον σκέψου έναν τρόπο να φύγεις'", πρόσθεσε ο Σεν.

Ο Σεν από την ανατολική επαρχία Τζιανγκσού βρισκόταν εγκλωβισμένος στην Σιανίνγκ από τότε που ταξίδεψε στην πόλη για να δει ένα σπίτι που είχε αγοράσει εκεί.

Εγκλωβισμένοι, εντός ή εκτός

Εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην Χουμπέι, ή εκτός αυτής, όταν η Κίνα επέβαλε δρακόντεια μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μια προσέγγιση, η οποία αποδείχθηκε αποτελεσματική με τα νέα κρούσματα εσωτερικής μετάδοσης να γίνονται μηδενικά τις τελευταίες μέρες, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα εισαγόμενα κρούσματα.

Σήμερα το πρωί, περίπου 30 άνθρωποι έκαναν ουρά έξω από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Σιανίνγκ. Από αυτούς αξιώνεται να συμπληρώσουν δήλωση στην οποία θα λένε αν επέστρεψαν πρόσφατα από το εξωτερικό ή είχαν πάει σε οποιαδήποτε περιοχή υψηλού κινδύνου.

Κάποιοι στην ουρά είπαν ότι περίμεναν για τεστ χωρίς να γνωρίζουν αν το κάνουν εκεί και ορισμένοι ότι ήθελαν να επιστρέψουν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ για δουλειά.

"Είδα στο Douyin ότι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν εδώ χθες, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι", δήλωσε η Χε Τινγκ, αναφερόμενη στην κινεζική εκδοχή του TikTok.

Αυτή έχει εγκλωβιστεί στην Σιανίνγκ από το κινεζικό Νέο Έτος τον Ιανουάριο και προσπαθεί να επιστρέψει τώρα στη δουλειά της στην νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού, στην επαρχία Σετσουάν. Και αυτή δεν μπόρεσε να κάνει το τεστ στο νοσοκομείο.

"Θα βρω έναν άλλο τρόπο", είπε.

Στο Κέντρο της Υπηρεσίας Υγείας Γιονγκάν στην Σιανίνγκ, ένα κοινοτικό κέντρο υγείας, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι περίμεναν μέσα και έξω από τις πύλες του. Μια μεγάλη ουρά είχε σχηματιστεί από ανθρώπους που κρατούσαν χαρτάκια με αριθμούς. Ορισμένοι δήλωσαν ότι τους είπαν πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βγουν σε μια ή δύο μέρες.

"Ήρθα εδώ να περιμένω, αλλά μου είπαν ότι χρειάζεται να καταχωρηθώ και μετά να περιμένω τηλεφώνημα για το πότε είναι η σειρά μου", δήλωσε ένας άνδρας την ώρα που ανέβαινε στο σκούτερ του για να φύγει.

"Πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου στην Ντονγκγκουάν. Αλλά τώρα δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να φύγω", είπε.