Κίνα: Τo ΥΠΕΞ καταδίκασε τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ - Νέα διαδήλωση την Κυριακή

Υποστηρίζει την αντίδραση των τοπικών αρχών. Οι διαδηλωτές καλούν σε νέα μεγάλη διαδήλωση την Κυριακή. Γενική απεργία προγραμματίζεται τη Δευτέρα

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τις «ταραχές», την επομένη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση καταζητουμένων που έχει προετοιμαστεί στην πρώην βρετανική αποικία, και οι οποίες οδήγησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

«Δεν ήταν μια ειρηνική διαδήλωση αλλά οργανωμένες ταραχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ. Το Πεκίνο «καταδικάζει σθεναρά» τη βία και «υποστηρίζει την αντίδραση» των αρχών του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε.

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίστηκε χθες Τετάρτη από τη χειρότερη πολιτική βία μετά την επανεκχώρησή του στην Κίνα το 1997. Η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τις μεγάλες αρτηρίες και επιχείρησαν να εφορμήσουν στο Κοινοβούλιο.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 79 άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους σοβαρά.

«Καμία πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τους νόμους δεν μπορεί να ανεχθεί (...) τη διατάραξη της ειρήνης και της ηρεμίας», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Στο μεταξύ οι κύριοι διοργανωτές των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ υποσχέθηκαν σήμερα ότι μια νέα μεγάλη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση καταζητουμένων σητν Κίνα.

Το Μέτωπο Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε επίσης σε γενική απεργία τη Δευτέρα προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ώστε να αποσύρει το κείμενο. «Καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία των μισθωτών, στην απεργία των σχολείων και στην απεργία των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Τζίμι Σαμ, μέλος της ομάδας.