Quantcast

Κλιμακώνεται η κρίση: Βίντεο κατάληψης του τάνκερ από Ιρανούς κομάντος - Οι Βρετανοί στέλνουν πεζοναύτες!

Η Βρετανική στρατιωτική ηγεσία παροτρύνει τον επόμενο πρωθυπουργό να «στείλει τους πεζοναύτες» για να προστατέψουν τα βρετανικά πλοία, καθώς το Ιράν δίνει στη δημοσιότητα δραματικά στιγμιότυπα όπου εμφανίζονται ιρανοί κομάντος να βγαίνουν από ελικόπτερο και να καταλαμβάνουν το δεξαμενόπλοιο Stena Impero στα στενά του Ορμούζ.

Μετά τη κατάληψη του πετρελαιοφόρου, το οποίο μετέφερε 23 πλήρωμα από Ιρανικές Ειδικές Δυνάμεις, ανώτατος βρετανός αξιωματικός έφτιαξε λίστα επιλογών για μια γρήγορη στρατιωτική αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει η daily mail , ο Βρετανοί στρατιωτικοί θα ζητήσουντο πράσινο φως για να αναπτύξουν ειδικές δυνάμεις, τους Royal Marines, στα βρετανικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω των στενών του Hormuz για να αποτρέψουν νέες επιθέσεις από το Ιράν.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η έφοδος στο υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero.

Στις εικόνες διακρίνονται ταχύπλοα να προσεγγίζουν το τάνκερ ενώ στρατιώτες, που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες και κρατούν αυτόματα όπλα, κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ένα ελικόπτερο.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν μετά τη σύλληψη από τις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο, έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Εντείνεται η κρίση στα στενά του Ορμούζ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τεχεράνη απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Είτε η διεθνής τάξη στα στενά του Ορμούζ αποκατασταθεί πάραυτα ή θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Ο κ. Χαντ πρόσθεσε πως το Λονδίνο επιθυμεί την διπλωματική λύση αλλά είναι προετοιμασμένο για τα πάντα. Συνέστησε μάλιστα τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα την διέλευση των στενών του Ορμούζ.

Το υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero με 23 ναυτικούς διαφόρων εθνικοτήτων με κατεύθυνση λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, κρατείται υπό ομηρία από Φρουρούς της Επανάστασης. Σε ένα άλλο τάνκερ, το Mesdar, βρετανικών συμφερόντων υπό λιβεριανή σημαία, το οποίο είχε περικυκλωθεί από ιρανικά ταχύπλοα και διέκοψε το σήμα του με την ιδιοκτήτρια εταιρία, επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στάση αναμονής μέχρι να οριστεί ο διάδοχος της Μέι

Αφορμή για τις εχθρικές ενέργιες της Τεχεράνης κατά πετρελαιοφόρων βρετανικών συμφερόντων, ήταν ο έλεγχος των Βρετανών σε ιρανικό σκάφος στο Γιβραλτάρ, το οποίο, συμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε πετρ?λαιο στη Συρία, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο.

Με μια εντελώς μη διπλωματική δήλωση, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλεσε τη Βρετανία «κατοικίδιο των ΗΠΑ», αγνοόντας την αρνητική τοποθέτηση και σκληρή επίκριση της βρετανικής κυβέρνησης στην μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο συνεκλίθη εκτάκτως, το ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας Κόμπρα, το οποίο απεφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, έως την Τρίτη οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της Τερίζα Μέι. Πάντως, ο αμερικανός Πρόεδρος ανήγγειλε, την Παρασκευή το βρ?δυ, πως θα μιλήσει με το Λονδίνο, δηλαδή με το εκλεκτό του για την Πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον.