Quantcast

Κοινοτικός αξιωματούχος: Βασικό θέμα διαφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία το Κυπριακό - Η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή

Ως βασικό θέμα διαφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία χαρακτήρισε το Κυπριακό κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, "εχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή".

Ερωτηθείς ειδικότερα για το θέμα της Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

"εχουμε ισχυρή διατλαντική σχέση πλέον με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και φυσικά το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα από τα θέματα που είμαστε μαζί, ανταλλάσσουμε σημειώσεις και έχουμε κοινό στόχο. Η πολιτική μας είναι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να βελτιώσουμε τη σχέση μας. Η θετική ατζέντα είναι στο τραπέζι και θέλουμε να προχωρήσουμε σε νέα κεφάλαια συνεργασίας".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι "το θέμα της αιρεσιμότητας έχει σκοπό να κάνει την Τουρκία να συνεργαστεί, γιατί ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν με τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα η κατάσταση είναι καλή, αλλά μπορεί να χειροτερέψει".

Έκανε δε λόγο για "συνολική προσέγγιση (comprehensive approach) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η θετική συνεργασία θα συνεχιστεί".

"Οπότε η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αφορά και στα εργαλεία να διαχειριστούμε τις διαφορές και τις διαφωνίες. Θα δούμε και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου στην Αττάλεια".

Επεσήμανε δε εκ νεόυ ότι "ένα βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία είναι το Κυπριακό. Εχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή".

"Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε μια ευρύτατη ατζέντα με την Τουρκία. Για το θέμα το προσφυγικό, δεν έχω πληροφορίες. Για το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, ακόμα δεν έχει “κλείσει” ότι θα το αναλάβει η Τουρκία. Εκτιμάμε ότι η πολιτική λειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ μπορεί να διασφαλίσει τις διεθνείς πτήσεις και τη συνεργασία για ένα καλό μέλλον στο Αφγανιστάν. Με την Τουρκία έχουμε κοινή προσέγγιση για το θέμα, είμαστε θετικοί να αναλάβει η Τουρκία", κατέληξε.

Λευκορωσία, Ιράκ και Λατινική Αμερική - Καραϊβική, θα είναι τα κύρια σημεία της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης. Η Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στον απόηχο της τρέχουσας επίσκεψης Μπορρέλ στη χώρα και ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αν και το κείμενο των συμπερασμάτων θα εξεταστεί και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - ΣΓΥ την Τρίτη).

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας οι Υπουργοί θα έχουν πρόγευμα με την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, ενώ κατέγραψε την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, την καταστολή που εφαρμόζει τοκαθεστώς Λούκασένκο και τις κινήσει μετά την αεροπειρατεία. Ο ίδιος έκανε λόγο για περισσότερους από 480 πολιτικούς κρατούμενους και προανήγγηλε συμφωνία και υιοθέτηση των κυρώσεων σχετικά με την πτήση της Ryanair. Όπως είπε οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και τόνιε ότι η ΕΕ έχει ταυτόχρονα υιοθετήσει ένα πακέτο για να υποστηρίξει το μέλλον μιας δημοκρατικής Λευκορωσίας, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις αποκατασταθεί η δημοκρατία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεύμα όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν, την οποία χαρακτήρισε "εύθραυστη" και τόνισε ότι "θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αρχές του Ιράκ", αναγγέλοντας και αποστολή παρακολούθησης στις εκλογές θα διεξαχθούν σύντομα σύντομα. Ακολούθως θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ατζέντας όπου συζητούνται τα "τρέχοντα ζητήματα", ο αξιωματούχος κατέγραψε τα αποτελέσματα από την επίσκεψη Μπορρέλ στην Ινδονησία, το διάλογο Σέρβιας-Κοσσυφοπέδιου (πριν από 3 ημέρες) και τη συνάντηση υψηλού επιπέδου του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος βρίσκεται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο ίδιος ενημέρωσε για συνάντηση που πραγματοποίησε ο Μπορρέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τσαβούσογλου και τόνισε ότι η Τουρκία θα συζητηθεί τα τρέχοντα ζητήματα και ότι "είναι σημαντικός βασικός γείτονας". Επεσήμανε ακόμα ότι "η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες", αλλά επεσήμανε ως αρνητικό σημείο τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εμπλέκεται στο Κυπριακό, εξηγώντας ότι η λύση που προτείνει (εκτός προβλεπομένων ΣΑΗΕ) δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Τέλος αναφέρθηκε στην επερχόμενη συζήτηση για το Λίβανο, περιέγραψε τις διαφαινόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, (Ισραήλ - νέος πρωθυπουργός) και τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία.