Quantcast

Κολομβία: Ο στρατός θα ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση εναντίον ανταρτών σε παραμεθόριες περιοχές

Η εμφύλια σύρραξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 450.000 ανθρώπους τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας Αλφόνσο Πράδα προανήγγειλε σήμερα την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον ένοπλων ομάδων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές. Η εμφύλια σύρραξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 450.000 ανθρώπους τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας, ο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, ξεκίνησε πρόσφατα ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), κατόπιν διαπραγματεύσεων στη Βενεζουέλα, ενώ επιδιώκει επίσης την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με αντάρτες που αποσχίστηκαν από τη FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας). Ο Πρόεδρος Πέτρο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις συγκρούσεις με δύο παρατάξεις διαφωνούντων που απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία.

Παράλληλα, το σχέδιο του Πέτρο προβλέπει μειωμένες ποινές για εμπόρους ναρκωτικών και μέλη συμμοριών που εμπλέκονται στην παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης. Προϋπόθεση είναι να παραδοθούν στις αρχές, να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τις διαδρομές που ακολουθούν τα καρτέλ και να παραδώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με όμορες χώρες επειδή παρατηρήσαμε δραστηριότητες στα σύνορα τις οποίες πρόκειται να καταπολεμήσουμε με τις (ένοπλες) δυνάμεις μας, αλλά και χάρη στη συνεργασία με τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, το Περού, τη Βενεζουέλα και τον Παναμά», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Πράδα σε δημοσιογράφους.

Έξι μονάδες, αποτελούμενες από 400 στρατιώτες έκαστη, θα αναπτυχθούν στα νότια σύνορα της χώρας, είπε ο Κολομβιανός υπουργός. Συγκρούσεις που ξέσπασαν προ ημερών στην περιοχή, μεταξύ πρώην μελών της FARC για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης, κατά μήκος των συνόρων της Κολομβίας έχουν εντοπιστεί μεγάλες καλλιέργειες κόκας και εργαστήρια παρασκευής κοκαΐνης. Ανέφεραν επίσης ότι σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται ένοπλες ομάδες, που έχουν δεσμούς με μεξικανικά καρτέλ, οι οποίες εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών.