Quantcast

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα τεστ του προέδρου της Πορτογαλίας

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα προσπαθεί πλέον να αφήσει πίσω την αγωνία που βίωσε προχθές Δευτέρα, καθώς το βράδυ εκείνης της ημέρας και χθες Τρίτη υποβλήθηκε σε δύο νέα τεστ για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, μετά την αρχική διάγνωση πως μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 δύο εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι εκλογές στις οποίες θεωρείται φαβορί.

Μολαταύτα, ο πρόεδρος παραμένει σε απομόνωση και ακύρωσε όλο το πρόγραμμά του για να είναι ασφαλής. Ο αρχηγός του κράτους, ηλικίας 72 ετών, είναι «ασυμπτωματικός». Αναμένει πλέον «συστάσεις των ειδικών».

Ο πολιτικός του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), που διεκδικεί την επανεκλογή του την 24η Ιανουαρίου, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος από πολλούς αναλυτές. Δεύτερη επικρατέστερη υποψήφια θεωρείται η σοσιαλίστρια πρώην διπλωμάτισσα και ευρωβουλεύτρια Άνα Γκόμες, ακολουθούμενη από τον δεξιό λαϊκιστή υποψήφιο Αντρέ Βεντούρα.

Από τα επτά πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν το ύπατο αξίωμα, τρία διέκοψαν τις προεκλογικές τους εκστρατείας για λόγους βιοασφάλειας ως εδώ, σημειώνει το πορτογαλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές, η δέκατη τέτοια ψηφοφορία μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς Σαλαζάρ και αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα της Ιβηρικής, ίσως σημαδευτούν από αποχή-ρεκόρ.

«Με ή χωρίς την COVID, σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να καταγραφεί ιστορική αποχή» που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 75%, τόνισε ο πολιτολόγος Κάρλους Ζαλάλι του πανεπιστημίου του Αβάιρου στην εφημερίδα Público.

Ο Σόουζα αναμενόταν να πάρει μέρος χθες σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντιπάλους του, που όμως ακυρώθηκε καθώς η προεκλογική εκστρατεία, που επισήμως άρχισε την Κυριακή, μπήκε σε παρένθεση.

Η περιπέτεια του προέδρου φαίνεται πως έλαβε αίσιο τέλος ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει, πιθανόν σήμερα, νέο lockdown για να περιορίσει την αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ 10.176 μολύνσεων, ενώ χθες Τρίτη η Πορτογαλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων (155 σε 24 ώρες). Για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, πάνω από 4.000 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται ταυτόχρονα, περίπου εξακόσιοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που αποδόθηκε στη χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των γιορτών, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραδέχθηκε ότι απαιτείται πλέον «γενικός περιορισμός». Αλλά, υπενθύμισε, η νομοθεσία στην Πορτογαλία απαγορεύει να περιορίζονται οι πολιτικές δραστηριότητες, παρά το ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Νοέμβριο· επαφίεται στους υποψήφιους να προσαρμόσουν τις εκστρατείες τους στα μέτρα βιοασφάλειας.