Quantcast

Κορωνοϊός: Η Τσεχία αυστηροποιεί το lockdown

Η Τσεχία κινητοποίησε περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες σήμερα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των νέων μέτρων λοκντάουν, που στοχεύουν να παραμείνουν οι πολίτες κυρίως εντός των ορίων των συνοικιών, όπου διαμένουν.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις έχει δηλώσει ότι το σύστημα υγείας θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών, εξαιτίας του αριθμού-ρεκόρ ασθενών σε σοβαρή κατάσταση.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερο ποσοστό κατά κεφαλήν μολύνσεων, στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data, 11 φορές μεγαλύτερο από τη γειτονική της Γερμανία.

Έναν ακριβώς χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα, οι αρχές κινητοποίησαν περίπου 26.000 αστυνομικούς και 3.800 στρατιώτες, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο διάρκειας 3 εβδομάδων για τον περιορισμό των ελεύθερων μετακινήσεων. Έκλεισαν, επίσης, τα νηπιαγωγεία και την πρώτη και δευτέρα τάξη του δημοτικού. Οι υπόλοιποι μαθητές διδάσκονται ήδη μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Οι πολίτες δεν ήθελαν να τηρούν τους κανονισμούς πριν από σήμερα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Covid βρίσκεται εδώ. Ίσως αυτό να βοηθήσει», είπε ο Παβέλ Νοβότνι, ένας οδηγός τρένου, έξω από έναν άδειο σιδηροδρομικό σταθμό στην Πράγα.

Επικρίσεις διατυπώθηκαν σε βάρος του Μπάμπις ότι τα νέα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά, καθώς τα εργοστάσια παραμένουν ανοικτά, την ώρα που τα μη αναγκαία καταστήματα, τα εστιατόρια και η ψυχαγωγία παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους κλειστά από τον Οκτώβριο.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις περί κλεισίματος του βιομηχανικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε απώλειες θέσεων εργασίας και αντ’ αυτού πρότεινε τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ στα εργοστάσια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης Γιαν Χάματσεκ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, αντιπρότεινε να εργάζεται στις μονάδες μειωμένο εργατικό δυναμικό, εωσότου μπορούν να γίνουν περισσότερα τεστ.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αναγκαίο να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις, ειδάλλως, σε έναν μήνα, θα καταλήξουμε να είμαστε ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα», υποστήριξε.