Quantcast

Κορωνοϊός: Λήξη της πανδημίας το 2022 προβλέπει ο ΠΟΥ - Τα δύο σενάρια

«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη» τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Για την αρχή του τέλους της πανδημίας έχουν αρχίσει να μιλούν επιστήμονες παρακολουθώντας την πορεία του ιού. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης που έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα δεδομένα, μέτρα, περιορισμούς.

Όλα δείχνουν ότι το 2022 μπορεί να αποτελέσει το τέλος της πανδημίας. Αυτό λένε τουλάχιστον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αισιοδοξώντας παρά το «τσουνάμι» κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον. 

Οπως αναφέρει το BBC, στην ομιλία του για την έλευση του νέου έτους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκανε λόγο για στόχο εμβολιασμού του 70% του πλανήτη μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου ο κορωνοϊός να τερματιστεί.

«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό» διεμήνυσε ο Γκεμπρεγεσούς και πρόσθεσε: «Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».

Συγκεκριμένα, ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι η σοβαρή μορφή της πανδημίας θα τελειώσει, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που κυκλοφορούν.

Τα δύο σενάρια 

1. Επιστήμονες διατείνονται ότι το 2022, ο ιός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει εποχικός όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. Ο κόσμος, όπως έχουν δηλώσει και στο παρελθόν οι ειδικοί, θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό καθώς η νοσος δεν θα εξαφανιστεί.

2. Η «απάντηση» του κορωνοϊού είναι να αναπτύσσει νέες μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να διαφεύγει καλύτερα από την ανοσιακή προστασία και η Όμικρον είναι αρκετά καλή σε αυτό. Όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, δεν αποκλείεται ο κορωνοϊός να αναπτύσσει στο μέλλον συνεχώς νέες παραλλαγές που θα του επιτρέπουν να προκαλεί διαδοχικά κύματα λοιμώξεων.