Quantcast

Κορωνοϊός: Οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να πιάσουν λιμάνι

Οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι μεταξύ των επιβατών τους μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, όπως ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μια εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες.

Το ένα από τα πλοία κατευθύνεται πλέον προς την Ταϊλάνδη, όπου θα του επιτραπεί να πιάσει λιμάνι, σύμφωνα με έναν Ταϊλανδό αξιωματούχο.

Το πρακτορείο ειδήσεων VNA του Βιετνάμ μετέδωσε ότι οι αρχές της επαρχίας Κουάνγκ Νινχ απαγόρευσαν την Πέμπτη να αποβιβαστούν οι επιβάτες του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου AIDAvita. Το πλοίο είχε πιάσει προηγουμένως στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού. «Η απαγόρευση (…) είναι μια προσωρινή λύση για να αποτραπεί η μετάδοση ασθενειών», πρόσθεσε το VNA επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο.

Η γερμανική εταιρεία AIDA Cruises, στην οποία ανήκει το AIDAvita, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την απόφαση αυτήν. Η AIDA Cruises είναι θυγατρική της Carnival Corp, που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε από το Κορόν των Φιλιππίνων στις 10 Φεβρουαρίου με προορισμό το Βιετνάμ. Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Σάββατο το Χα Λονγκ Μπέι, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Το πλοίο θα δέσει απόψε στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης και οι επιβάτες θα εξεταστούν από γιατρούς αύριο το πρωί προτού τους επιτραπεί να αποβιβαστούν.

Στο νορβηγικό πλοίο Norwegian Jade, που ανήκει στην εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, απαγορεύτηκε επίσης να πιάσει λιμάνι στο Βιετνάμ για τους ίδιους λόγους. Ο πλοίαρχός του, ο Φρανκ Γιούλιουσεν, σε επιστολή του προς τους επιβάτες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του Covid-19 στο κρουαζιερόπλοιο. Κανένας από τους επιβάτες ή τα μέλη του πληρώματος δεν έχει διαβατήριο Κίνας, Μακάο ή Χονγκ Κονγκ και κανείς δεν έχει επισκεφθεί, ούτε πέρασε από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, σύμφωνα με την επιστολή του καπετάνιου.

Το Norwegian Jade κατευθύνεται και αυτό στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης.