Quantcast

Κορωνοϊός: Οι νεκροί στην Αργεντινή πλησιάζουν τους 24.000 - Τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 900.000

Ξεπέρασαν τα 900.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Δευτέρα στην Αργεντινή, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξησή τους σε αστικά κέντρα της ενδοχώρας, έπειτα από μήνες που επίκεντρο της πανδημίας ήταν το Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επέβαλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε 18 επαρχίες για δύο εβδομάδες εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων.

Χθες Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 24.186 και οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 αριθμούν 903.730 συνολικά. Τις προηγούμενες 24 ώρες, διαπιστώθηκαν 318 θάνατοι και επιβεβαιώθηκαν 9.524 κρούσματα.

Σε περιοχές που έμεναν συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, όπως η πόλη Ροσάριο, 300 χιλιόμετρα βόρεια από το Μπουένος Άιρες, πάνω από το 90% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο Centenario είναι κατειλημμένο από ασθενείς με την COVID-19, είπαν στελέχη του νοσηλευτικού προσωπικού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ροσάριο είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα λιμάνια της Αργεντινής, κόμβος των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις Πάμπας, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές, στο εξωτερικό.

«Απλά ελπίζουμε πως θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο, σε πληρότητα 95-97% (των κλινών ΜΕΘ), καθώς αυτό το στενό περιθώριο μας επιτρέπει να έχουμε διαθεσιμότητα κλινών», υπογράμμισε ο Χουάν Πεντίνο, 62χρονος εντατικολόγος που εργάζεται στη Ροσάριο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Αργεντινή επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 100.000 κρούσματα. Το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων των τεστ ανερχόταν σε 72,5% προχθές Κυριακή.

Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους δείκτες θετικών αποτελεσμάτων στον πλανήτη.

«Δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην ομαλότητα, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μεσοπρόθεσμα, προτού να αποκτήσομε υψηλό βαθμό ανοσοποίησης του πληθυσμού, είτε με φυσικό τρόπο, ή μέσω εμβολίου», προειδοποίησε ο Χεράρδο Λάουμπε, γιατρός ειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής χθες Δευτέρα.