Quantcast

Κορωνοϊός: Το Serum Institute of India έστειλε το πρώτο φορτίο εμβολίων για το πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ

To Serum Institute of India, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, έστειλε σήμερα το πρώτο του φορτίο εμβολίων που προορίζεται για το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού Covax.

Το σύστημα Covax σκοπεύει να παράσχει φέτος εμβόλια κατά της Covid-19 στο 20% του πληθυσμού σχεδόν 200 χωρών και περιοχών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά περιλαμβάνει κυρίως έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει σε 92 οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις.

Δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πλούσιες χώρες να προαγοράσουν το σύνολο των εμβολίων που παρασκευάζονται ακόμη σε πολύ μειωμένες ποσότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση.

Ιδρυθείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) και τον Συνασπισμό για τις καινοτομίες επιδημιολογικής ετοιμότητας (Cepi), ο Covax συνήψε συμφωνίες με παρασκευαστές για δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον άλλο ένα δισεκατομμύριο.

Αυτές περιλαμβάνουν 1,1 δισ. δόσεις του Serum Institute of India, που παράγει τα εμβόλια της AstraZeneca και της Novavax.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη Νοτιοανατολική Ασία δημοσιοποίησε στο Twitter φωτογραφίες των πρώτων αποστολών πάνω σε ένα φορτηγό στο εργοστάσιο του SII στο Πούνε, στη δυτική Ινδία.

Το SII έχει ήδη παράσχει στην ινδική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca καθώς σε άλλες φτωχές χώρες.

Προχθές, Κυριακή, ο επικεφαλής του Serum Institute of India, Αντάρ Πουναουάλα, κάλεσε τις χώρες που περιμένουν εφόδια να κάνουν "υπομονή", λέγοντας πως είχε λάβει εντολή να δώσει προτεραιότητα στις "τεράστιες ανάγκες" της Ινδίας.

"Εκπληρώνοντας τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τον κόσμο με εμβόλια κατά της Covid-19, ο εφοδιασμός με εμβόλια ινδικής παραγωγής ξεκινά σήμερα για την Αφρική βάσει του μέσου διευκόλυνσης Covax", έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ανουράγκ Σριβαστάβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥγείας, κατηγόρησε χθες ορισμένες πλούσιες χώρες ότι "υπονομεύουν" τον μηχανισμό Covax επιμένοντας να προσεγγίζουν απευθείας τους παρασκευαστές προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες δόσεις.