Quantcast

Κούβα-κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων - Κλείνουν τα σχολεία, απαγορεύεται η νυχτερινή κυκλοφορία στην Αβάνα

Η Αβάνα ανακοίνωσε ότι από σήμερα Πέμπτη προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και στην απαγόρευση των μετακινήσεων αυτοκινήτων ή προσώπων από τις 19:00 ως τις 05:00, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κούβα.

«Οι μετακινήσεις οχημάτων και προσώπων θα απαγορεύεται από την Πέμπτη 14η (Ιανουαρίου) από τις 19:00 ως τις 05:00, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ACN, επικαλούμενο το συμβούλιο Άμυνας της επαρχίας της Αβάνας.

Μπαρ και εστιατόρια δεν θα επιτρέπεται να υποδέχονται πελάτες, θα μπορούν να προσφέρουν αγαθά μόνο σε πακέτο, ή να τα παραδίδουν κατ’ οίκον.

Προβλέπονται «βαριά πρόστιμα» σε περίπτωση παραβίασης των περιοριστικών μέτρων ή λαθεμένης χρήσης των μασκών προστασίας, τόνισε η εφημερίδα Tribuna de La Habana.

Το 2020, τα σχολεία της πρωτεύουσας είχα κλείσει από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη Οκτωβρίου, πάντως στην υπόλοιπη χώρα άνοιξαν κανονικά τον Σεπτέμβριο, καθώς τα κρούσματα στις επαρχίες ήταν αισθητά λιγότερα.

Η κυβέρνηση της χώρας των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που είχε μπορέσει ως εδώ να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας στην επικράτειά της, επέτρεψε το φθινόπωρο να ξαναρχίσουν διάφορες δραστηριότητες και άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες. Είναι πλέον αντιμέτωπη, εδώ και μερικές εβδομάδες, με αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Χθες Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 550 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες — ρεκόρ για έκτη συνεχόμενη ημέρα — και τρεις θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 158 νεκρούς επί συνόλου 16.044 μολύνσεων.

Θα επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο σε εργαζόμενους που θεωρούνται «απολύτως απαραίτητοι» και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης.

Θα μεταδίδονται εξάλλου μαθήματα από τη δημόσια τηλεόραση μετά την 20ή Ιανουαρίου, ανέφερε μέσω Twitter η υπουργός Παιδείας Ένα Έλσα Βελάσκες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, από την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της Κούβας περιόρισε τις επιβατικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τον Παναμά, τις Μπαχάμες, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Από τη 10η Ιανουαρίου εξάλλου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ PCR που αποδεικνύει πως δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό το πολύ 72 ώρες πριν από την πτήση τους.

Κουβανοί επιστήμονες βρίσκονται στη φάση των δοκιμών τεσσάρων υποψηφίων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό και αναμένουν το ένα να είναι έτοιμο για χρήση σύντομα, ώστε η ανοσοποίηση να αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ωστόσο ορισμένοι Κουβανοί ανησυχούν διότι δεν έχει καταρτιστεί εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό κάποιο από αυτά, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να προτιμά να τονίσει την αυτάρκεια της νήσου.