Quantcast

Κρεμλίνο: Πούτιν και Μακρόν δεν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία γιατί η Γαλλία είναι «μη φιλική χώρα»

Η τελευταία επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μακρόν έγινε στις 28 Μαΐου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία εδώ και δύο μήνες επειδή η Γαλλία είναι μια "μη φιλική" χώρα, με την οποία οι συζητήσεις δεν είναι "απαραίτητες" αυτή τη στιγμή, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ε λοιπόν, κατ΄αρχήν η Γαλλία είναι ένα μη φιλικό κράτος από την άποψη των ενεργειών που αναλαμβάνει και που αφορούν τη χώρα μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε μια ερώτηση για την απουσία τηλεφωνικής επικοινωνίας πρόσφατα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που είχαν μιλήσει πολλές φορές στις αρχές του έτους.

«Δεν καλούν ο ένας τον άλλο γιατί εκτιμούν πως δεν έχει έρθει η ώρα, και αυτή τη στιγμή αυτό απλώς δεν είναι απαραίτητο. Αν αυτή η ανάγκη γίνει αισθητή, μπορούν να καλέσουν ο ένας τον άλλο στο λεπτό», είπε ο Πεσκόφ.

Η τελευταία επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μακρόν έγινε στις 28 Μαΐου, όταν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν τηλεφωνικώς, από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην τύχη των Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό.

Προηγουμένως, ο Μακρόν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πούτιν στις αρχές Μαΐου, στις αρχές Μαρτίου και πέντε φορές τον Φεβρουάριο εν μέσω υψηλών εντάσεων μέχρι την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Είχε μεταβεί επίσης προσωπικά στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Πούτιν.

Αυτές οι πολλαπλές επαφές οδήγησαν σε επικρίσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου, με ορισμένους να τον κατηγορούν ότι διατήρησε την τακτική επικοινωνία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει "μη φιλικές" τις χώρες οι οποίες, όπως η Γαλλία, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο διευρύνει διαρκώς τον κατάλογο των "μη φιλικών" χωρών που υπόκεινται σε αντίμετρα από τη Μόσχα. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ταϊβάν και όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ