Κυβέρνηση συνασπισμού Σάντσεθ με Podemos στην Ισπανία- ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο...»

Κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίζεται στην Ισπανία μετά τη συμφωνία  Σάντσεθ με Podemos.

Την συμφωνία τους για Κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Την προκαταρκτική συμφωνία επιβεβαίωσε  στο Ρόιτερ υψηλόβαθμη πηγή στο PSOE, ενώ την ίδια πληροφορία έκανε γνωστή και βουλευτής των Unidas Podemos.

Το PSOE ανέφερε επίσης σε δήλωσή του πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν στις 13:45 (τοπική ώρα, 14:45 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να μιλήσουν στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρωθεί η συνάντησή τους.

Ο βουλευτής των Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν δήλωσε κι αυτός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής», έγραψε στο Twitter.

Η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε κι αυτή πως επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, η οποία επικεντρώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

Ωστόσο ο συνδυασμός των 120 εδρών που κέρδισαν οι Σοσιαλιστές και των 35 των Unidas Podemos δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή και θα χρειαστεί να βρουν και άλλους συμμάχους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη»

Με αφορμή την προκαταρτική συμφωνία μεταξύ των Σοσιαλιτών του Σάντσεθ και των Podemos του Ιγκλέσιας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη».

Η ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE)  και των Unidas Podemos, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να θωρακίσει τη Δημοκρατία.

Χθες η Πορτογαλία, σήμερα η Ισπανία. Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.»