Κύμα αμφισβήτησης για τον γιαλαντζί σουλτάνο - Πώς η τουρκική λίρα γίνεται ο χειρότερος εχθρός του

Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το κόστος ζωής να είναι δυσβάσταχτο, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει. 

Το τουρκικό νόμισμα υποβαθμίστηκε ακόμα και κατά 20%, μέσα σε λίγες ώρες σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση του 2018. Σύμφωνα με αναλυτές από τις αρχές του έτους η τουρική λίρα έχει χάσει πάνω από το 43% της αξίας της έναντι του δολαρίου και είναι πλέον το πιο αδύναμο νόμισμα διεθνώς.

Η επόμενη ημέρα της πρωτοφανούς νομισματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκει τον πρόεδρο Ερντογάν απέναντι σε μια κλιμακούμενη αντίδραση της κοινωνίας. Απόψε ο κόσμος βρίσκεται πάλι στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζει τη βία της αστυνομίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μια φωνή ζητούν όχι πλέον πρόωρες αλλά άμεσες εκλογές.

Οι τιμές σε βασικά αγαθά και καύσιμα έχουν εκτοξευθεί. Τα ουπερ μάρκετ βάζουν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, όπως άλλωστε και εταιρείες τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό των στρεβλώσεων της αγοράς είναι ότι Τούρκοι καταναλωτές που επιχείρησαν να αγοράσουν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως iPhones από την ιστοσελίδα της Apple, είδαν στις οθόνες τους το μήνυμα «μη διαθέσιμο» για τα περισσότερα προϊόντα.

Η σημερινή ισοτιμία είναι περίπου 12 προς 1. Ο κόσμος τα έχει χαμένα, η αβεβαιότητα για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα μεγαλώνει.

«Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας τον μήνα, ας φάμε μισό κιλό»

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι εξοργιστικές τοποθετήσεις βουλευτών του Ερντογάν. «Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας τον μήνα, ας φάμε μισό κιλό. Αγοράζουμε 2 κιλά ντομάτες και πάνε οι μισές στα σκουπίδια. Ε, ας πάρουμε 2 ντομάτες».

Την ίδια ώρα, η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας.

«Μέχρι χθες έλεγαν από την κυβέρνηση: Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση; Ποιος ζει στην εξαθλίωση;» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος.

Νέες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Ερντογάν

Ο τουρκικός λαός βρίσκεται και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τη συνεχή φτωχοποιήσή του. Εξαγριωμένοι Τούρκοι ζητούν την παραίτηση Ερντογάν με διαδηλώσεις οι οποίες καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη κατά την οποία σημειώθηκαν και μαζικές συλλήψεις.

Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

«Καθημερινά, αναρωτιόμαστε: πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα τα βγάλω πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, ποιες θα είναι οι τιμές στο σουπερμάρκετ;» είπε μια εκπαιδευτικός, η Αϊσέ Ντεμιρέλ.

Ουρές στα βενζινάδικα για να προλάβουν νέα αύξηση στα καύσιμα

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.