Quantcast

Λευκωσία: Παρανομία και επίδειξη βαρβαρότητας η λειτουργία τουρκικού προξενείου στην Αμμόχωστο

Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά την εξαγγελία του πρώτου για άνοιγμα «γενικού προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου, αναδημοσιεύοντας tweet του Τούρκου ΥΠΕΞ, έγραψε:  «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία κ λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άνδρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Γιαλούσα, την Κυριακή (8/9) είπε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με τους Τ/κ αδελφούς της Γιαλούσας». «Θα εγκαινιάσουμε το «γενικό προξενείο» μας στην Αμμόχωστο. Θα είναι η 243η «αποστολή» μας στον κόσμο», ανέφερε.

O Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες περί παρέμβασης της Άγκυρας στην διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς.

Ο κ. Τσαβούσολγου μίλησε και για το φυσικό αέριο και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τ/κ λαού».