Quantcast

Λίβανος: Ο δικαστής Μπιτάρ αρνείται να αποσυρθεί από την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρητού

Ο δικαστής που διεξάγει την έρευνα για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, διαβεβαίωσε σήμερα ότι αρνείται να αποσυρθεί από την υπόθεση, αφού νωρίτερα έγινε γνωστό ότι του ασκήθηκε δίωξη για «στάση» κατά της δικαιοσύνης.

«Εξακολουθώ να είμαι επιφορτισμένος με την έρευνα και δεν θα αποσυρθώ από την υπόθεση», είπε ο Τάρεκ Μπιτάρ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο (γενικός) εισαγγελέας δεν έχει το δικαίωμα να μου ασκήσει δίωξη», ούτε να αφήσει ελεύθερα πρόσωπα που έχουν προφυλακιστεί, υποστήριξε εξάλλου ο Μπιτάρ ο οποίος αποφάσισε την Δευτέρα να ανοίξει και πάλι την έρευνα, έπειτα από διακοπή 13 μηνών λόγω των τεράστιων πολιτικών πιέσεων.

Από την άλλη, ο γενικός εισαγγελέας Γασάν Οουεϊντάτ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι κλήτευσε τον Μπιτάρ, αφού απέρριψε την αιφνιδιαστική επανέναρξη της έρευνάς του για την έκρηξη. Σε ανταλλαγή μηνυμάτων με το πρακτορείο, ο Οουεϊντάτ ανέφερε ότι κάλεσε τον Μπιτάρ να δώσει κατάθεση, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν του έχει ασκήσει δίωξη ή όχι, όπως ανέφεραν δύο δικαστικές πηγές νωρίτερα.

Μια δικαστική πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της είπε ότι ο Μπιτάρ θα αρνηθεί να εμφανιστεί ενώπιον του Οουεϊντάτ αύριο Πέμπτη.

Χθες Τρίτη ο Μπιτάρ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Οουεϊντάτ, άλλων τριών δικαστών και σε βάρος νυν και πρώην υψηλόβαθμων στρατιωτικών για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 215 άνθρωποι.

Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε επίσης την απελευθέρωση 17 ανθρώπων που κρατούνταν, χωρίς να έχει γίνει δίκη, μετά την έκρηξη. Μεταξύ αυτών ήταν οι διευθυντές του λιμένος και των τελωνείων και ο Αμερικανολιβανέζος Μπάντρι Ντάχερ. Αυτοί οι τρεις δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των πέντε κρατουμένων τους οποίους αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους ο Μπιτάρ την Δευτέρα, όταν άνοιξε και πάλι την υπόθεση.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του εισαγγελέα και του δικαστή απειλεί τη συνέχιση της έρευνας ενώ η απελευθέρωση των κρατουμένων προκάλεσε την οργή των οικογενειών των θυμάτων. Η γενική εισαγγελία «δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει αποφυλακίσεις. Είναι τρελό», είπε η Σεσίλ Ρουκόζ, η δικηγόρος των οικογενειών που έχασε και η ίδια τον αδελφό της στην έκρηξη. «Ο δικαστής που έχει αναλάβει την έρευνα αποφασίζει τις αποφυλακίσεις και η γενική εισαγγελία εκτελεί. Αυτοί κάνουν το αντίθετο», σχολίασε.