Λιβύη: Γιατί προσκλήθηκε το Κονγκό στη διάσκεψη του Βερολίνου

Αίσθηση, απορία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η παρουσία διαφόρων κρατών -που έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση- στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή.

Ορισμένα από αυτά τα κράτη συμμετείχαν και σε προηγούμενες συνόδους για τον Λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, όπως στο Παλέρμο της Ιταλίας το 2018,αλλά και πιο πριν, σε αντίστοιχες Συνόδους σε Μαρόκο-Γαλλία. Η Δημοκρατία του Κονγκό συμμετέχει ως εκπροσωπούσα την Αφρικανική Ένωση (δηλαδή την Παναφρικανική Ομάδα 54 Κρατών, το Μαρόκο για σειρά λόγων έχει αποχωρήσει) για το Έτος 2021,και αυτό γιατί την προεδρία για το 2020 έχει η Αίγυπτος με εκπρόσωπο στη Διάσκεψη τον πρόεδρο Αλ Σίσι ή τον Υπουργό Εξωτερικών Σούκρι. Όμως η Αίγυπτος προεδρεύει του Αραβικού Συνδέσμου (ή έδρα του Οργανισμού των 22 κρατών είναι στο Κάιρο από το1945 ). Άρα δεν μπορεί να εκπροσωπεί ταυτόχρονα δύο περιφερειακούς οργανισμούς.

Συνεπώς, επειδή η διάδοχος χώρα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ,δίνει το παρών στη Διάσκεψη του Βερολίνου (πάντοτε προτιμάται η επόμενη χώρα παρά η προηγούμενη που το 2019 ήταν η Ρουάντα του προέδρου Πωλ Καγκάμε). Αυτή την φορά συγκριτικά με την Διάσκεψη του Παλέρμο, η φιλοξενούσα χώρα(Γερμανία) επιθυμεί να μην είναι τόσες πολλές οι χώρες με παρουσία στην Γερμανική πρωτεύουσα. Στο Παλέρμο ήσαν 38 κράτη και επτά διεθνείς οργανισμοί.

Αναφορικά με την Αλγερία αυτή συμμετέχει γιατί προεδρεύει της περιφερειακής Ένωσης του Μαγκρέμπ για το 2020(Τυνησία-Μαυριτανία-Μαρόκο-Λιβύη-Αλγερία). Οι χώρες του Μάγκρεμπ υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ.

Η παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Βερολίνο πέραν της υποστήριξης στον πολέμαρχο Χάφταρ , αποτελεί και εκπροσώπηση του περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου(GCC), δηλαδή των Ομάν-ΗΑΕ-Μπαχρείν-Κατάρ-Κουβέιτ και Σαουδική Άραβία.