Quantcast

Λιβύη: O Χαφτάρ στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη - Εκτάκτως στη Βεγγάζη ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη την Κυριακή και προσκάλεσε τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπροσώπους από 11 χώρες που επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Al-Hadath επικαλούμενο πηγές στον LNA, τις οποίες αναμεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Στη Βεγγάζη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προκειμένου να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εν όψει της διάσκεψης στο Βερολίνο, την Κυριακή, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη.

Ως εκπρόσωπος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μάας θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

«Με τη διαδικασία του Βερολίνου, έχουμε την καλύτερη ευκαιρία για μεγάλο χρονικό διάστημα να αρχίσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη», δήλωσε ο Μάας πριν από το ταξίδι του.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, ένα παράθυρο ανοίγει τώρα για να απελευθερωθεί η σύγκρουση από τη διεθνή επιρροή», τόνισε για να εκφράσει ευθύς αμέσως την ελπίδα ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα αδράξουν τώρα την ευκαιρία «για να πάρουν το μέλλον της Λιβύης πίσω στα λιβυκά χέρια».

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, σημειώνει η Deutsche Welle, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για μία πραγματική κατάπαυση του πυρός και ασφαλώς τη συμμετοχή τους στη μορφή του διαλόγου που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη.