Quantcast

LIVE: Ορκίσθηκε ο Τζο Μπάιντεν: «Η Αμερική δοκιμάσθηκε» τόνισε σε μια ενωτική ομιλία

Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που ορκίσθηκε στις 18.48 ώρα Ελλάδας στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων.

 Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος στους συμπατριώτες του απευθύνοντας μια ομιλία που θα μείνει στην Ιστορία ως  ενωτική. Με αμεσότητα, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στο παρελθόν, αλλά με συνεχείς αναφορές στην Αμερική του μέλλοντος και τη Δημοκρατία,  ο Μπάιντεν δεν δίστασε να αναφερθεί στις «πληγές της Αμερικανικής Δημοκρατίας» , φτάνοντας μάλιστα να παραδεχθεί ότι υπάρχει εσωτερικός πόλεμος, που πρέπει «να σταματήσουμε».  «Η Αμερική δοκιμάσθηκε», είπε και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να συστρατευθούν για να νικήσει η Δημοκρατία.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται στη Φλόριντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Κατευθυνόμενος προς το ελικόπτερο μαζί με την σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε ότι η Μελάνια «αγαπά τον αμερικανικό λαό».

Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν υποδέχθηκε τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Παρόντα, τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβιβασθεί στην συνέχεια για το τελευταίο του ταξίδι με το Air Force One, που θα το μεταφέρει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουάσινγκτον, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν παρέστη το πρωί (τοπική ώρα) σε λειτουργία στον καθεδρικό του Σεντ Μάθιου στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, τρεις ώρες πριν από την έναρξη της θητείας του.

Ο μελλοντικός 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνοδευόταν από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, καθώς και από τους αρχηγούς των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, δηλαδή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ορκίζεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει να μην παραστεί στην ορκωμοσία, σπάζοντας την παράδοση. Ετσι για πρώτη φορά στα 150 χρόνια ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.