Quantcast

Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ συγκρούστηκαν τηλεοπτικά για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας συγκρούστηκε χθες, Πέμπτη, για το μέλλον της οικονομίας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, καθώς και οι δύο διεκδικούν την πρωθυπουργία, σε μία τηλεοπτική συζήτηση για τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας αναφορικά με μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Η Τρας είναι αντίπαλη του Σούνακ στη διεκδίκηση των ψήφων των 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία στις 5 Σεπτεμβρίου θα επιλέξουν τον αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από μία σειρά σκανδάλων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση καθώς οι αυξημένες από τον πληθωρισμό ενεργειακές τιμές πιέζουν ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα ανατεθεί στην Τρας ή στον Σούνακ σε ένα μήνα από σήμερα.

Η Τρας προηγείται στη διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ενώ δήλωσε ότι η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να αλλάξει με την μείωση των φόρων. Η ίδια είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του '50 ευθύνεται για την πορεία της οικονομίας προς την ύφεση.

“Μπορεί να αλλάξουμε αυτή την πορεία και να καταστήσουμε πιο πιθανή την ανάπτυξη της οικονομίας,” δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

“Απλά δεν μπορείς να φορολογείς την πορεία σου προς την ανάπτυξη. Φοβάμαι ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί επί του παρόντος, που είναι οι υψηλότεροι των τελευταίων 70 ετών, είναι πιθανό να μας οδηγήσουν στην οικονομική ύφεση.”

Ως υπουργός των Οικονομικών ο Σούνακ έκανε αυξήσεις στη φορολογία προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κόστος της κυβερνητικής στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ βοήθησε τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς από την ενέργεια. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την άσκηση κριτική από αρκετούς ακτιβιστές στο κόμμα του.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι η εκτιμώμενη αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσε την άποψη του ότι η Τρας θα είναι απερίσκεπτη για μία αύξηση του δανεισμού, αλλά και μείωση των φόρων στην παρούσα περίοδο.

“Εμείς στο Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και γρήγοροι, καθώς τα φώτα στην οικονομία ήδη είναι κόκκινα και η κύρια αιτία είναι ο πληθωρισμός,” είπε ο ίδιος.

“Τώρα, ανησυχώ ότι τα σχέδια της Λιζ Τρας θα επιδεινώσουν την κατάσταση,” εκτίμησε ο Σούνακ.

“Αν απλά ρίξουμε λάδι στη φωτιά αυτού του σπιράλ πληθωρισμού, όλοι μας, όλοι σας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, με χαμηλότερες αποταμιεύσεις και συντάξεις, αλλά και με τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν το θέλω αυτό για εσάς”, τόνισε ο πρώην υπουργός των Οικονομικών.