Quantcast

Μακρόν: Ίσως χρειαστεί να επιλέξουμε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν αντί δίκης για εγκλήματα πολέμου

«Ίσως να μην είναι δυνατό να σταλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, καθώς είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν μιλώντας στη διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία, ενώ παράλληλα παρουσίασε σχέδιο για γρήγορη διεύρυνση της ΕΕ, συμφιλίωση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και σαφή πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μακρόν επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά είπε ότι εάν η επερχόμενη επίθεση στην Ουκρανία δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα επεσήμανε  ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορά της, αλλά και αυτά της Ευρώπης, κάλεσε για συνέχεια στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενισχύοντας τις δικές της άμυνες πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκλογής μιας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης.

Στις πιο ειλικρινείς δηλώσεις Ευρωπαίου ηγέτη που έχουν γίνει για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, αναφέρει η ανάλυση του Guardian, ο Μακρόν είπε ότι «εάν σε λίγους μήνες έχουμε ένα “παράθυρο” για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι αρμπιτράζ μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης και θα έχουμε να διαπραγματευθούμε με τους ηγέτες που έχουμε de facto. Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι προτεραιότητα. Μπορεί να βρεθούμε  σε μια θέση που να λέμε: “Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ”». Ακόμα πρόσθεσε ότι στο μεταξύ θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία εναντίον της Ρωσίας και των ηγετών της.

Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στη θέση του για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και συντονισμό, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητά μας δεν πρέπει να μεταβιβάζονται και να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των ψηφοφόρων των ΗΠΑ».

Επανερχόμενος στον ισχυρισμό του πριν από τρία χρόνια ότι το ΝΑΤΟ βρισκόταν στη δίνη «εγκεφαλικού θανάτου», τόνισε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια αφύπνιση στην οποία το ΝΑΤΟ είχε ανταποκριθεί καλά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ -χωρίς να αναφέρει άμεσα την Τουρκία- δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στη διαίρεση της Ευρώπης που επιβλήθηκε στα ανατολικά στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει την «απαγωγή» της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία για δεύτερη φορά, προσθέτοντας ότι η επιβεβλημένη αποξένωση είχε αποδυναμώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Παράλληλα ο Μακρόν προέβλεψε ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συναίνεση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που παρέχονται στο Ισραήλ και της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε κάτι απτό, σαφές και συγκεκριμένο. Χρειαζόμαστε έναν δρόμο προς την ένταξη».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία επαρκή μέσα για να σταματήσει περαιτέρω επιθετικότητα και ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι είναι απτές και βιώσιμες», επειδή προστατεύουν την Ευρώπη.

Κάθε χώρα, είπε, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους της. Η εισβολή της Ρωσίας ήταν μια γεωπολιτική αποτυχία που είχε επιδεινώσει τη δυσπιστία όλων των γειτόνων της. «Δεν υπάρχει πλέον χώρος στην Ευρώπη για ιμπεριαλιστικό παραλήρημα», πρόσθεσε.

Τέλος έκανε έκκληση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να μην βλέπουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, τις δαπάνες και τις συνεργασίες ως τρόπο μείωσης της επιρροής του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ είναι προς όφελος όλων.