Quantcast

Μάλι: Τζιχαντιστική οργάνωση λέει πως σκότωσε τέσσερις παραστρατιωτικούς της Βάγκνερ

Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ, πρόσκειται στην Αλ Κάιντα) ανέφερε ότι μέλη της σκότωσαν τέσσερις παραστρατιωτικούς της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ σε ενέδρα στο κεντρικό Μάλι σε ανακοίνωσή της που επαληθεύτηκε χθες Δευτέρα από την αμερικανικό οργάνωση SITE, που είναι ειδικευμένη στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο τοπικοί αξιωματούχοι και νοσοκομειακή πηγή, ενώ ανώτερος αξιωματικός του στρατού του Μαλί στο κεντρικό τμήμα της χώρας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανακοίνωση αυτή.

Το Σάββατο, «ομάδα μισθοφόρων της Βάγκνερ κινήθηκε με μοτοσικλέτες στην περιφέρεια Μπαντιαγκαρά, έφυγε από το χωριό Τζαλό και κατευθύνθηκε προς τα βουνά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΥΙΜ.

«Στρατιώτες του Αλλάχ τους έστησαν ενέδρα (...) και μπόρεσαν να σκοτώσουν τέσσερις από αυτούς και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή», συνεχίζει η προπαγανδιστική ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Με φόντο την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, η στρατιωτική χούντα στο Μάλι έστρεψε την πλάτη της στη Γαλλία και στους εταίρους της, επιλέγοντας να συνεργαστεί ολοένα στενότερα με τη Ρωσία για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της δράσης τζιχαντιστών σε ολοένα μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Το Μπαμακό βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό σε αυτούς που παρουσιάζει ως «εκπαιδευτές» που ήρθαν από τη Ρωσία για να υποστηρίξουν τον στρατό, ενώ Παρίσι και Ουάσινγκτον καταγγέλλουν την παρουσία στη χώρα του Σαχέλ «μισθοφόρων» της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, κάτι που το στρατιωτικό καθεστώς αρνείται.

Η Μόσχα παραδέχθηκε τον Μάιο ότι η Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μάλι, «σε εμπορική βάση», διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση.

«Τέσσερις Ρώσοι σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο από τους τζιχαντιστές στην περιοχή της Μπαντιαγκαρά», δήλωσε τοπικός αιρετός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλη πηγή προσκείμενη στις αρχές έδωσε την ίδια πληροφορία.

Πηγή σε νοσοκομείο στην περιοχή επίσης επιβεβαίωσε «τον θάνατο σε μάχη τεσσάρων Ρώσων». Το πτώμα του ενός «πέρασε από το νοσοκομείο της Μοπτί», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Μάλι έχει διεξαγάγει σειρά επιχειρήσεων «καταδίωξης» των τζιχαντιστών στο κεντρικό τμήμα της χώρας από την αρχή της χρονιάς. Αρκετές τοπικές πηγές έχουν σημειώσει πως τις δυνάμεις του συνοδεύουν «λευκοί στρατιώτες».

Η ΟΥΙΜ, η επιρροή της οποίας στο πεδίο δεν σταματά να μεγεθύνεται, αποτελείται από μια μυριάδα τζιχαντιστικών ομάδων· δρα κυρίως στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο.