Ολονύχτιες μαραθώνιες συζητήσεις στο Eurogroup, με διακοπές και πυρετώδεις διμερείς επαφές

To Εurogroup που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ο Πρόεδρος Σεντένο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, της Τετάρτης, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του Συμβουλίου.

«Οι εργασίες προς μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή απάντηση οικονομικής πολιτικής στην πανδημία του COVID19 βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. 

Για «μαραθώνιες συζητήσεις» στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οι οποίες «ενδεχομένως να τραβήξουν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας», έκανε λόγο νωρίτερα και ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα. 

O Yπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις απαιτούνται για να αποφασιστεί «ένα έκτακτο ευρωπαϊκό οικονομικό πλάνο με τέσσερα σκέλη για τη στήριξη των Ευρωπαίων εργαζόμενων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID19, αλλά και να στρωθεί ο δρόμος για την βιώσιμη ανάκαμψη».

Πηγή του περιβάλλοντος Σεντένο σχολίασε ότι ναι μεν είναι τεχνικά να φτάσουν ως το πρωί οι συζητήσεις, αλλά «αυτή τη στιγμή, αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο εργασίας».

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη διεκόπη στις 19:00 και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει εκ νέου στις 20:00. Ωστόσο η διακοπή παρατάθηκε έως 23:00 (ώρα Βρυξελλών), δηλαδή τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα.

Παράλληλα γίνονταν πυρετώδεις διμερείς επαφές, σημειώνει η ίδια πηγή.

Προαναγγελία Σεντένο: «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει προετοιμαστεί» 

Το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο που έχει ποτέ προετοιμάσει και το οποίο περιέχει τριπλό δίκτυ προστασίας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη, θα κληθεί να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, μια ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, από τη Λισαβόνα, δήλωσε τα εξής: "σήμερα συγκαλώ τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για να αποφασίσουμε την θαρραλέα μας οικονομική απάντηση στην πανδημία του COVID19".

"Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πακέτο που έχει ποτέ προετοιμάσει το Eurogroup", ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Σεντένο. "Χτίζει πάνω σε άνευ προηγουμένου προσπάθειες που ήδη έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές", σημειώνει.

"Τώρα χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να βοηθήσουμε στην προστασία όσων έχουν επηρεαστεί περισσότερο και να εξασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά θα εξέλθει της κρίσης χωρίς απώλειες". "Πρώτα ένα δίκτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους: η Κομισιόν πρότεινε το πρόγραμμα των 100 δισ.Ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδότησης εργασίας", σημειώνει ο Πρόεδρος του Eurogroup. "Δεύτερον ένα δίκτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις: η ΕΤΕπ πρότεινε ένα πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 200 δισ.Ευρώ για την υποστήριξη εταιριών που παραπαίουν, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", επεσήμανε ο Μ.Σεντένο. "Τρίτον, ένα δίκτυ ασφαλείας για τα Κράτη: το ταμείο διασώσεων μας, ο ESM, πρότεινε προληπτικές γραμμές στήριξης ύψους 240 δισ.Ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα έχουν αρκετά αποθέματα για να ανταποκριθούν", αναφέρει.

"Το έκτακτο αυτό σχέδιο θα σταθεί ως ασπίδα για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό καθώς βαδίζουμε προς ύφεση, αλλά δεν μπορεί να ξεχωριστεί από την ανάκαμψη που θα σχηματοποιήσει την Ένωσή για τα χρόνια που έρχονται", σημειώνει ο Πρόεδρος του Eurogroup. "Δεν πρόκειται απλά για κάτι με το οποίο θα επιβιώσουμε από τον ιό, αλλά για κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στήσουμε τις οικονομίες μας ξανά στα πόδια τους", ξεκαθαρίζει ο Μ.Σεντένο.

"Συνεπώς σήμερα θα καλέσω του Υπουργούς να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση για ένα συντονισμένο και μεγάλο πλάνο ανάκαμψης - όλοι ξέρουμε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πολιτική και δουλειές όπως συνήθως (business as usual) - Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη του προστατεύει. Για αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων", καταλήγει.