Quantcast

Μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές με άνω του 82% - Οι έδρες

Oι ευρωσκεπτικιστές και η ακροδεξιά απέτυχαν παταγωδώς να επηρεάσουν τη λειτουργία της ΕΕ μέσω κατάληψης ποσοστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς οι φίλοι της Ευρωπαϊκής Ιδέας καταλαμβάνουν άνω του 82% των συνολικών εδρών, μετά τη σημαντική αύξηση των ποσοστών Φιλελευθέρων και Πρασίνων, αλλά και την κατάρρευση των ακραίων παρατάξεων παντού, πλην Γαλλίας, Ιταλία και ΗΒ.   

Στις 182 έδρες έφτασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ - EPP) μετά την τελευταία επικαιροποίηση της προβολής των εθνικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2019, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ακολουθούν με 147 έδρες. Το ALDE &R (φιλελεύθεροι και η παράταξη Μακρόν) διεύρυναν επιπλέον τις έδρες τους στις 109. 

Ακολουθούν οι Πράσινοι (Greens/EFA) με 69 και η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR, ομάδα που διαχώρισε χθες αυστηρά της θέση της από την ακροδεξιά και τα ευρωφοβικά κόμματα) με 59 έδρες. Η oμάδα της Αριστεράς - Πράσινοι των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) κατέχει 38 έδρες.

Οι ομάδες αυτές κατέχουν μαζί 604 έδρες από τις 751 συνολικά, ή ποσοστό 80,42%. Αν δεν συνυπoλογιστεί το ECR, τότε οι έδρες των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και πάλι αγγίζει τις 545 ή 72,56%. 

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά αυτά καθιστούν δυνατές πολλών ειδών και συνεργασίες για τη συνέχιση του νομοθετικού έργου του ΕΚ, την έγκριση της επόμενης Κομισιόν, του Προέδρου και τον καθορισμό της μελλοντικής προγραμματικής ατζέντας της ΕΕ.

Οι ευρωσκεπτικιστές και η ακροδεξιά ακολουθούν ως εξής: 58 έδρες στο ENF (Λεπέν) και 54 έδρες στο EFDD (Φαράζ). 6 έδρες καταλήγουν στους μη εγγεγραμμένους και 29 στους "άλλους".