Μέγαρο Ηλυσίων για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών: Απογοητευτική η δεύτερη θέση, άλλα όχι τιμωρητική

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική».

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, το ψηφοδέλτιο του Εθνικού Συναγερμού, με επικεφαλής τον 23χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, θα κερδίσει την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 24%. Το κόμμα LREM του Μακρόν, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο την Ναταλί Λουαζό, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22-23%. Η έκπληξη αυτών των εκλογών ωστόσο θεωρούνται οι Πράσινοι (EELV), που εκτοξεύονται στην τρίτη θέση, με ποσοστό γύρω στο 12%.