Μεσανατολικό: Η UNRWA χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να επαναλάβει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν και πάλι τη χρηματοδότησή του, αφού ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε το 2018 τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπε Λατσαρίνι «δέχθηκε με ικανοποίηση την επανάληψη της χρηματοδότησης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ανανέωση των σχέσεων μεταξύ της υπηρεσίας του και των ΗΠΑ (…) σε μια κρίσιμη περίοδο».

«Η UNRWA και οι ΗΠΑ είναι ιστορικοί εταίροι (…) και η UNRWA δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη διότι για μία ακόμη φορά συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να παράσχουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στη Μέσα Ανατολή και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας να εκπαιδεύσουμε και να προσφέρουμε βασικές υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια πρόσφυγες καθημερινά», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα προσφέρει στην UNRWA 150 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα θα δώσει 75 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη και την οικονομία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και άλλα 10 εκατ. δολάρια για τη διαδικασία ειρήνευσης.

“Η αμερικανική συνεισφορά έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα που εξακολουθούμε να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία covid-19. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες μέλη να συνεισφέρουν στην UNRWA”, υπογράμμισε ο Λατσαρίνι.

Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία) αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.